Vlastně tahle jedna věta v perexu říká vše. Když se po zimě probouzí cyklistika do nové sezóny a ta sezóna předešlá byla tak trochu jiná, nemůže si fanoušek přát nic lepšího, než co jsme viděli v sobotu.

Na startu stála spousta hvězd, ty klasikářské doplnily ještě hvězdy etapových závodů a pořádně rozšířily počet adeptů na vítězství. V současnosti už všichni chtějí závodit a vítězit, nikdo se "jen nepřipravuje" na další akce. A týká se to také specialistů na etapové závody, jakou jsou Egan Bernal a Tadej Pogačar. Asi je to dáno i tím, že je i letos nejistá doba a je lepší se prodávat i při ne 100% formě, než čekat na lepší závod, který možná vůbec nepřijde.

Konkurence na Strade Bianche byla až neuvěřitelně tvrdá a tomu odpovídají i wattové výkony nejlepších v cíli. Mathieu van der Poel potřeboval 389 wattů normalizovaného výkonu na 186 kilometrů. Poslední hodinu a půl to bylo dokonce 439 wattů. Při útoku v posledním prašném úseku Le Tolfe jel minutu na 738 wattech v průměru a při nástupu v cílovém výjezdu držel 20 sekund průměrný výkon 1004 watty.   

Van der Poel je v současnosti v životní formě a tak jeho čísla sice nadchnou, ale nepřekvapí. Na scéně je nová generace klasikářů, po Saganovi, Kwiatkowském, Cancellarovi a Gilbertovi vládnou klasikám Alaphilippe, Van Aert a Van der Poel, ale přidává se i Pidcock a v Toskánsku tvrdili muziku také Bernal a Pogačar. Poslední dva vítězové Tour de France jsou velmi odlišní závodníci od svých předchůdců, jako jsou Chris Froome a Alberto Contador. Není nutné ladit jen na Tour de France, když můžete závodit o vítězství i na jarních klasikách. A navíc to nebylo vše, oba bychom měli vidět i v Ardenách.      

Italským pořadatelům se během patnácti let podařilo ze závodu Strade Bianche udělat krásnou klasiku, které sice chybí delší historie, ale na světě je jen pár další závodů, na které by se závodníci a hlavně diváci tak moc těšili. A vedle dramatického závodu jsme mohli sledovat fascinující krajinu Toskánska a nebývalou atmosféru cílové Sieny. Příště už snad i s diváky.

My jsme si závod užili aspoň díky televiznímu přenosu, ale podle úvodní fotografie si atmosféru závodu užívali závodníci Sparty živě. Tak přístě snad naživo i my a fanoušci z celého světa.