258 km a 3687 výškových metrů z Plouay do Plouay. Nejdelší za posledních 10 let. Nahoru dolů v kratších stoupáních mnohdy dost strmých. 18 z nich kategorizovaných. Nářez jen pro ty nejodolnější.

Půldenní únik

V dlouhých se ale nejezdí intenzity hned od startu. Po 50 km jela na čele pouze dvojice Alessandro Tonelli (Bardiani) a Aaron Van der Beken (Bingoal). Belgičan podobně jako Petr Kelemen patřil mezi trojici jezdců, kteří debutovali v závodě World Tour.

Nedostávali víc jak ke 3 minutám. O tempo pelotonu se z počátku staraly hlavně dva týmy: pochopitelně Alpecin-Deceuninck s červeným esem v rukávu v podobě Mathieu Van der Poela a EF Education s lídry Benem Healym, 2. z Brabantského šípu i Amstelu a 4. z Lutychu, a Alberto Bettiolem, 12. ze San Sebastianu a 10. ze světového šampionátu.

S ubývajícími kilometry se dopředu začaly cpát další týmy: UAE, Ineos, Lotto, AG2R, Quick Step, poklidnější tempo se stupňovalo a náskok uprchlíků klesal. Najíždělo se do důležitých pasáží a na užších venkovských silnicích, kde nechyběla ani šotolina, bylo potřeba mít dobrou pozici. EF Education však stále drželo pozici a srovnáni v lajně stále kontrolovali čelo, zatímco Alpecin vycouval.

85 km před cílem měli Tonelli s Van Bakenem utrum. Ale na kamerách byli dlouho, upozornili na sebe, úkol byl splněn.

Akce švýcarského bohatýra

75 km před cílem odjeli Küng (Groupama) s Van Dijkem (Jumbo), o kus dál se za nimi vydali Calmejane (Intermarché) a Moscon (Astana). První dva dokázali najet na peloton až k 1,5 minutě.

45 km před cílem šlo k zemi 8 lidí, bohužel mezi nimi i Ben Healy či Warren Barguil. Brzo nato měnili z doprovodného auta Philipsenovi za jízdy tretru. Alpecin mezi tím dovážel dopředu Van der Poela, který se také zdržel.

To už se ale vpředu jelo hodně intenzivně. I tak měla 40 km před cílem vedoucí dvojice stále minutu k dobru. Jenže o 5 km dál jel na čele už jen švýcarský bohatýr a pořád minuta.

Pak se za ním vydal Jonas Rutsch (EF), vyprovokoval stále velmi početnou hlavní skupinu ke zvýšení aktivity, ale velký odstup si nevybudoval.

Semifinále

25 km před cílem došlo v pelotonu k významné selekci, z níž zprvu nejvíc vytěžil Marc Hirschi. Naopak Van der Poel a Laporte odpadli! Za Švýcarem z UAE se to začalo pořádně řezat. Ataky mj. Madouase (Groupama), Masnady (Quick Step) či Benoota (Jumbo) střídaly chvíle kratičkého příměří.

19 km před cílem měli Künga. Jenže ne hlavní pole, ale první z vícečetných malých skupinek, na které se peloton natrhal. Ke Küngovi se přidal Madouas, dva lidi tu mělo i UAE: Grosschartnera a Hirschiho, dále tu byli Hindley (Bora), Cosnefroy (AG2R), Aranburu (Movistar) a Burgaudeau (Total). O chvíli později se sólově dotáhl Benoot (Jumbo). Dalších pět lidí bylo na dohled a pak i součástí čelní skupiny. Přibyli De Buyst (Lotto), Vansevenant (Quick Step), Fuglsang (Israel), Wandahl (Bora) a Sivakov (Ineos).

Králem díky Küngovi Madouas

10 km před cílem odjeli zpředu Grosschartner, Wandahl a znovu Küng! Následně dorazili Burgadeau a Madouas. Za nimi se s odstupem 30 sekund sjelo dokupy kolem šedesáti lidí.

5 km před cílem ve stoupání poodjel Grosschartner, kterému uvisel Burgadeau, Küng ale dokázal dotáhnout sebe i Madouase. Wandahl byl mimo hru.

Madouas nevypadal nejsvěžejší. Chvíli i odmítl prostřídat. Taktika nebo chvilková krize? To ví jen on.

Pokusil se zaútočit už před metou jednoho kilometru. To ještě Rakušan z UAE pokryl. Když ale z poslední pozice vyrazil na delší závěrečnou zteč, oba soupeři se mu dokázali sice přiblížit, ale poslední metry už jen kontroloval.

V cíli obrovská emoce. A určitě obrovské poděkování Stefanu Küngovi!

"Nevím, co říct, jsem dojatý," uvedl Madouas na týmových stránkách. „Vyhrát v dresu národního šampiona v Plouay je neuvěřitelné. Mým snem bylo tady jednoho dne vyhrát. Co víc si mám přát? Vyhrál jsem klasiku na úrovni WorldTour, musím si to užít.“

Madouase ve finále podpořil jeho týmový kolega Stefan Küng. „Udělal to dokonale, když šel na kilometru do vedení. Kvůli tomu jsem mohl začít sprintovat z velké rychlosti. Díky němu jsem tady vyhrál," ocenil přínos týmového kolegy Madouas.