Už dnes odstartuje Roman Kreuziger v týmu Gazprom - RusVelo do 4etapového Giro di Sicilia (2.1).

Jde o hodně kopcovitý závod s etapami od 174 do 181 km. Vypsáno je "pouze" 7 vrchařských prémií, ale většinou stojí za to. Z nejdelších to budou v první etapě 8km stoupání (4,3%), v druhé 11km (4,7%), v třetí také kolem 11km (5,6%) a v závěrečné nejprve 24km (4,2%) a 17 km před cílem vrchol 10km (6,4%).

Přijíždí sem 5 World týmů. S čísly jedna na zádech je povedou Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Alejandro Valverde (Movistar), Romain Bardet (DSM), Chris Froome (Israel) a Joe Dombrowski (UAE). Valverdeho budou v kopcích podporovat Pedrero, Rubio i Soler. Dombrowského zase budou jistit De La Cruz, Covi, Muňoz a vítěz z roku 2019 Brandon McNulty.

World týmy doplní dalších 8 Pro týmů a 7 Conti. Šanci dostávají především italské týmy, takže ze 146 cyklistů tvoří domácí téměř polovinu: 71.

Dnes se postaví na start v týmu Felbermayr - Simplon Wels i Daniel Turek. Bude to v Chorvatsku na 6etapovém Cro Race (2.1). Etapy tvoří mix od vysloveně sprinterských až po horské. Hned na úvod si dají cyklisté rovinatých 236 km, naopak v 5., profilově nejtěžší je čeká "jen" 140 km, v jejichž rámci se bude nutno popasovat s 6 vrchařskými prémiemi, jimž vévodí stoupání přesahující 13 km s průměrným sklonem 6,6 %.

I tady podobně jako na Sicílii startuje 21 týmů po 7 lidech. Z toho jsou 4 World týmy. Sestavu Jumbo-Visma vede Tobias Foss, Bahrain-Victorious má v sestavě mj. Mikela Landu a do sprintů Phila Bauhause, Israel Krists Neilandse a Itamara Einhorna a BikeExchange Kadena Grovese a Simona Yatese, jehož bratr Adam tu vyhrál poslední uskutečněný ročník z roku 2019 (viz snímek).

Pak tu bude 7 Pro týmů a 9 Conti. Ze známějších jmen v týmu Caja Rural Jon Aberasturi a Jonathan Lastra a v Uno-X Kristoffer Halvorsen a Markus Hoelgaard, 12. na právě skončeném světovém šampionátu. Z Conti týmů jsou tu i oba polské, Mazowsze a Voster. Rakouský Vorarlberg bude v kopcích spoléhat hlavně na Guerina a Thalmanna, z Felbermayru by měl mít největší šance Riccardo Zoidl.

Kdo uspěje v souboji s Piet Allegaertem (Cofidis), vítězem z roku 2019: Viviani, Jakobsen, Kristoff či Trentin?

Zítra se jede v Belgii jednorázovka Eurométropole Tour a na jejím startu budeme moci sledovat Josefa Černého v týmu Deceuninck - Quick Step.

Jde o typickou 178 km dlouhou belgickou klasiku s řadou kratších, ale mnohdy strmějších stoupání a ani dlažba nebude chybět.

Je zařazena do druhé nejvyšší kategorie Pro a tomu odpovídá i účast: 12 World týmů, 9 Pro a pouze 3 Conti. Startovní listina se hemží známými jmény: Nizzolo a Campenaerts (Qhubeka), Van Poppel a Van der Hoorn (Intermarché), Trentin, Gaviria a Kristoff (UAE), Viviani (Cofidis), Jakobsen, Hodeg a Steimle (Deceuninck), Kwiatkowski a Moscon (Ineos), Valgren a Bissegger (EF), Gilbert a Van der Sande (Lotto) atd.

V sobotu 2. října je na programu 104. ročník italské klasiky Giro dell´Emilia (Pro).

V zatím neúplné předběžné startovní listině není vidět žádného českého cyklistu, ale o zajímavá jména není vůbec nouze: Evenepoel a Almeida (Deceuninck), Hermans a De Marchi (Israel), Wellens (Lotto), Pozzovivo (Qhubeka), Pinot (Groupama), Sivakov, Geoghegan Hart a Adam Yates (Ineos), Urán (EF), Hirschi, Ulissi, Majka, Formolo a Pogačar (UAE), Roglič, Kuss, Bennett, Vingegaard a Kruiswijk (Jumbo), Cosnefroy (AG2R), Fabbro a Aleotti (Bora), Vuillermoz a Latour (TotalEnergies) Quintana (Arkéa) a Vlasov (Astana), který obhajuje vítězství z roku 2020 (viz titulní snímek).

Trasa měří 195 km a ze startovní listiny je zřejmé, že sprinterům tu pšenka nepokvete. V první části se bude nutno nejprve dostat z výšky 70 metrů nad mořem do téměř 900 metrů, za polovinou etapy čeká téměř 8 km se sklonem 6,7 % a vše vyvrcholí v závěru na okruhu, kdy se cyklisté 4x popasují s dvěma rychle po sobě jdoucími stojkami o parametrech 2,1 km a 9,4 % a 1,2 % a 5 %, přičemž v tom prvním je na 5. pokus umístěn cíl.

A pak to přijde: nedělní Paris - Roubaix se Zdeňkem Štybarem, Peterem Saganem, Mathieu Van der Poelem, Van Aertem atd. Ale to už je samostatná kapitola.

Všechny uvedené závody s výjimkou Giro dell´Emilia uvádí ve svém programu Eurosport.