Čtyřiatřicetiletý Roman Kreuziger má po přestupu do týmu Gazprom - RusVelo o něco méně závodních příležitostí, než byl během patnácti sezóny v první divizi zvyklý. Letošní závodní rok začal až na Tirreno - Adriatico. Zatímco v minulosti zde usiloval o přední příčky, letos se rozjížděl.

"Naskočil jsem do hodně rozjetého vlaku. Věděl jsem, že to bude náročné, ale samozřejmě mě to trochu mrzelo, protože jsem byl zvyklý jezdit Tirreno s nějakými patnácti až dvaceti závodními dny a býval jsem rozjetý," říká Kreuziger o začátku sezóny. "Bylo to dobré na rozjetí. Za první těžké dny jsem trochu zaplatil a pak jsem to vzal v poklidu. Doufám, že minulý týden jsem si na Gardě dost odpočinul."

Nejzkušenější český cyklista ví, jaké to je jezdit na prvních jarních závodech o vítězství a také ví, jak náročné jarní závody bývají. Oceňuje proto výkony Tadeje Pogačara a dalších hvězd: "Pogačar podal fantastický výkon, byl vpředu ve skoro každé etapě. Silní byli také Van Aert, Van der Poel a Alaphilippe. Bylo to hodně o těch třech až čtyřech týmech, které si z Tirrena udělaly trhací kalendář a ostatní spíš přihlíželi. Byli odskočení, ale myslím, že se to snad srovná během dalších závodů."

Druhodivizní Gazprom - RusVelo byl vidět díky únikům. Ale v dalších závodech to bude více na lídrech týmu. Odpovědnost má především Ilnur Zakarin, ale něco se očekává i od Kreuzigera. "Na Tirrenu jsme měli pár úniků, v předposlední etapě byl Velasco třetí, což je pro nás úspěch. Mohlo to dopadnout i jinak, ale byl celý den vidět a zaspurtoval na pódium."

"Pro mě bylo Tirreno dobrý šok pro organismus, potřeboval jsem ho. Myslím, že v zimě jsem tomu dal opravdu všechno a teď nesmím panikařit a doufám, že se to brzo projeví," vysvětluje Kreuziger, který na jaře cílí na oblíbené studentské klasiky. Gazprom - RusVelo získal pozvánku na Amstel Gold Race i Lutych - Bastogne - Lutych. 

"Katalánsko jsem jel naposledy už docela dávno, moc si to nepamatuji, ale určitě to bude jiné než Tirreno. Jsou tam dlouhé kopce a první etapa bude nervózní. Pak je časovka, ještě nevím jak ji pojmu, spíš si myslím, že ji pojedu v klidu, abych se třeba v dalších dnech mohl pokusit o nějaký únik a byl k ruce Zakovi, který by rád bojoval o první desítku."

Mezi Tirrenem a startem Kolem Katalánska si Roman Kreuziger odpočinul ve svém domě u jezera Lago di Garda v Itálii. Na sever Itálie jezdí od začátku své závodní kariéry: "Teď tam bylo poměrně chladno, ale hezky. Byl jsem tam s Matesem (s Mathiasem Vackem, pozn. redakce) a s tátou. Objel jsem pár tréninků opravdu jen úplně v klidu, protože regenerace byla třeba. Ve středu jsem jel hodinu, ve čtvrtek dvě a v pátek tři. A pak jsme cestovali do Katalánska. Vyrážel jsem ráno v osm a do hotelu jsem dorazil o půl deváté, protože letů teď moc není."