Rui Costa (UAE Emirates) zahájil spurt vedoucí trojice proti Andreasi Kronovi (Lotto Soudal) a Hermannovi Pernsteinerovi (Bahrain Victorious) 100 metrů před cílem. Kron se začal tlačit z levé strany před Costu, ale portugalský mistr vybočil směrem k němu a zpomalil ho.

Kron se v cíli rozčiloval a Costa se sice radoval, ale i jemu bylo podle řeči těla jasné, že vše podle pravidel nebylo. A stejného názoru byli i rozhodčí. Costa byl relegován na druhé místo, třetí Pernsteiner dojel už s odstupem. 

Alaphilippe v útoku 

Ještě před startem odstoupilo hned několik jezdců ze zdravotních důvodů. Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) je nachlazený a vzdali i čtyři jezdci BikeExchange včetně Lucase Hamiltona, nejlepšího mladého závodníka.

Pouze 130 kilometrů dlouhá etapa z Fieschu do Disentis Sedrun začala stoupáním Gotthardpass a útokem Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step). Mistr světa ujel společně s Antoniem Nibalim (Trek - Segafredo), Marcem Solerem (Movistar) a Mattiou Cattaneem (Deceuninck - Quick-Step). 

Alaphilippe se snažil zvrátit vývoj celkového pořadí, ale nepodařilo se mu to. 92 kilometry před cílem měla jeho skupina náskok 1:20 a za nedlouho byli dostiženi. Okamžitě přišel další útok velké skupiny 29 cyklistů. 

V této skupině nebyl nikdo nebezpečný pro žlutého Richarda Carapaze (Ineos Grenadiers) a díky tomu dostala prostor. Ineos udržoval klidné, stabilní, ale celkem vysoké tempo v hlavním poli. 46 kilometrů před cílem měla skupina náskok 2:10. 

Do cíle zbývaly výjezd na Lukmanierpass a cílový dojezd do Disentis Sedrun. 40 kilometrů před cílem, ve stoupání Lukmanierpass, zaútočil David de la Cruz (UAE Emirates) a rychle získal solidní náskok. Za ním se vytvořila skupina s Ruiem Costou, Antwanem Tolhoekem (Jumbo - Visma), Matteem Fabbrem (BORA - hansgrohe), Hermannem Pernsteinerem a Omarem Frailem (Astana - Premier Tech). 

De la Cruz si vypracoval náskok blížící se jedné minutě, ale v cílovém stoupání mu rychle docházely síly. Španělského vrchaře dojeli a předjeli Costa, Kron a Pernsteiner, kteří zaútočili ze skupiny pronásledovatelů. 

Pernsteiner se 2 kilometry před cílem vydal do dalšího útoku, ale Rui Costa reagoval. Trojice se udržela pohromadě a začala v posledním kilometru taktizovat a druhá pětičlenná skupina se rychle přibližovala. Pernsteiner tlak nevydržel, zrychlil a rozjel spurt Costovi a Kronovi.

Costa jel z druhé pozice a pokusil se udržet Krona za sebou poměrně nevybíravým zabočením doleva. Krona nezavřel, ani do něj nenarazil, ale nepochybně ho zpomalil. Rozhodčí později usoudili, že Krona ohrozil a vítězem vyhlásili mladého Dána, který získal už druhé vítězství v letošní sezóně. 

"Diskutovat se o tom bude. To je jasné. Někdo bude tvrdit, že se toho moc nestalo, ale vybočil doleva," říká Andreas Kron v cíli závodu. "Rozhodčí učinili toto rozhodnutí a my jim musíme věřit. Jsem s tímto vítězstvím velmi spokojený. Je to skvělé. Po Katalánsku jsem měl těžké období kvůli nemoci, po které bylo těžké se vrátit do formy. Tady jsem si znovu všiml, že jsem na tom trochu lépe, ale včera to pro mě bylo dost těžké.“


Peloton dorazil do cíle se ztrátou 2:49 a Richard Carapaz udržel žlutý dres s náskokem 26 sekund před Jakobem Fuglsangem (Astana - Premier Tech). Díky odstoupení Van der Poela se do čela bodovací soutěže dostal Stefan Bissegger (EF Nippo). Nejlepším mladým jezdcem je nově Andreas Leknessund (DSM) s náskokem 9 sekund před Eddiem Dunbarem (Ineos Grenadiers). Nejlepším vrchařem je po dnešním úniku Antonio Nibali.