Novozélanďan Patrick Bevin byl lídrem CCC pro australský otvírák sezóny Tour Down Under. Pro něj to byl vrchol první části sezóny. Připravoval se důsledně. A doufal, že tentokrát bude mít štěstí. 

Vloni totiž hned ve druhé etapě dosáhl ve svých 27 letech svého prvního World Tour vítězství. Okrový dres vedoucího závodníka pak držel až do poslední etapy, kdy ho postihl pád a přišel o možnost zabojovat o celkové vítězství. 

Rok 2019 byl pro Bevina jak na houpačce. Skvělý výkon na TDU předcházel nepříliš vydařené další části sezóny, kdy nedokončil několik závodů včetně Tour de France i Vuelty, aby ji korunoval 4. místem na mistrovství světa v časovce jednotlivců. Což bylo možno vnímat jako dobrý odrazový můstek k další sezóně, speciálně pak k jeho „domácímu“ TDU. 

Jenže při jednom z tréninků před australským závodem se jeho srdce zbláznilo. Patrick si všiml nepravidelností v srdečním rytmu, který vyžadoval okamžitou regulaci a noc strávenou v nemocnici. 

Nikdy předtím mu žádné problémy se srdcem nebyly zjištěny. Tentokrát však EKG detekovalo supraventrikulární arytmii. Což nepředstavuje až na výjimky bezprostřední ohrožení života, ale mohou být prvním projevem významného srdečního onemocnění. Tým se rozhodl Bevina poslat zpět do jeho vlasti a povolat náhradníka. 

Tady začíná příběh Guillaume Van Keirsbulcka

Po vyčerpávající sezóně 2019 (10.400 závodních km) potřeboval nutně odpočinek. Vzal přítelkyni a odletěli na Maledivy. Po návratu se přesunul z Belgie do Španělska a začal se pomalu připravovat na další sezónu v sedle bicyklu. Nejprve v závěru ledna tréninkový kemp, v únoru etapák Valenciana a pak už jarní klasiky, na nichž má být posledním mužem pro Grega van Avermaeta. 

Jenže v tom zavolal tým: přesun do Austrálie. Byl sice první náhradník, ale už nečekal, že by mohl být na poslední chvíli povolán. A nastaly komplikace a hektické aktivity. 

Ve španělsku byl s přítelkyní, ale i psem. Bylo nutno se rychle letecky přesunout do Belgie. Jenže ne každý let umožnil přepravit psa. Když se konečně dostal domů, měl pět hodin na to, aby si sbalil a byl znovu na letišti. 

Sport je stále více zaměřen na detaily, přičemž tréninková zátěž je pečlivě kalibrována, aby bylo zajištěno, že velmi konkrétních cílů bude dosaženo ve velmi konkrétních okamžicích. Pro Guillaume van Keirsbulcka, klíčovou postavu v klasikářské sestavě CCC, tak začala sezóna o více než dva týdny dříve, než bylo v plánu. 

Navíc tým plánuje, že Keirsbulck zůstane v Austrálii až do 2. února na závod Cadel Evans Great Ocean Road Race. Sice by pro tým bylo lepší z pohledu přípravy na jarní klasiky poslat Guillauma domů hned po TDU, ovšem pro týmy je povinností pod hrozbou pokuty postavit na start každého závodu plný počet cyklistů. 

Aktuálně je Van Keirsbulck z týmu CCC na TDU v celkovém pořadí nejhorší. To se asi dalo s ohledem na patálie, které jeho start provázely, čekat. Co je ale příjemné překvapení, je dosavadní výkon Simona Geschke, který je celkově 7., když na vršek Paracombe ve 3. etapě dojel na skvělém 8. místě pouhých 5 sekund za Richie Portem.

A co určitě těší českého fanouška, je skutečnost, že Pepa Černý si zatím na australském turné vede velmi slušně a jeho projev je příslibem do další části sezóny. Určitě doufáme, že ho uvidíme na některé z velkých jarních klasik v podpůrném týmu Van Avermaeta a Trentina!