Ještě pár týdnů zpátky přitom vše vypadalo poměrně nevinně. Jak je známo, nemoc COVID-19 se rozšířila na začátku roku 2020 v Číně a tam se také musel rušit první závod Kolem Chaj-nanu. Po něm následovaly i další závody naplánované na jaro 2020 na území Číny, kde bylo na konci února téměř 80 tisíc případů nákazy novým virem a přes 2 800 mrtvých. V Evropě je mezitím nakažených jen těsně přes tisíc lidí a mrtvých jen 23.

Pro cyklistickou sezónu se celá věc stále nejeví jako žádný velký problém. Ten nastává až přerušením UAE Tour po dvou etapách a potvrzené nákaze v hotelu, kde bydleli všechny týmy. O týden později se ruší Strade Bianche a den po něm i Milán – Sanremo a Tirreno-Adriatico. V Itálii jsou v té době skoro 4 tisíce nakažených a 148 mrtvých a obě čísla každým dnem rychle stoupají.

Nemoc se rychle šíří po celé Evropě začíná být zjevné, že všechny sportovní akce se budou muset zrušit nebo alespoň posunout. Výjimkou se stává Paříž–Nice a s omezeným počtem diváků a bez některých týmů, jež odmítly startovat. Ze závodu se nakonec odejelo 7 z 8 etap.

Situace se teď mění každým dnem, takže je těžké určit jak vše nakonec dopadne. Prezident UCI David Lappartient dnes oznámil, že sezónu prodlouží do 1. listopadu a chce, aby se konaly především všechny Monumenty a Giro d’Italia.

Společně s organizátory hledáme v kalendáři místo pro Giro, nepochybně by se jelo na podzim,“ sdělil dnes Lappartient v rozhovoru s France TV Sport. „Určitě by muselo být pozměněné a možná i kratší, ale společně s odloženými klasikami je naší prioritou a věříme, že se uskuteční. Ohledně Tour de France se zatím nic nemění,“ pokračoval pozitivně.

Problémy mají samozřejmě také ostatní sporty. Fotbalové Euro se posunulo o rok na léto 2021 a hokejové mistrovství světa se pravděpodobně zruší úplně. Celou situaci může ještě více zamotat letní olympiáda v Tokiu, pokud by se posunula na podzim letošního roku, kam UCI plánuje i všechny Monumenty, tak by to pro cyklistiku mohlo znamenat i zrušení celé sezóny. Tento scénář si však Lappartient nepřipouští.

Diego Ulissi naopak počítá i s tou nejhorší možnou variantou. „Musíme akceptovat i možnost, že se cyklistická sezóna 2020 úplně zruší, pokud to bude dobré pro naše zdraví,“ komentoval situaci italský jezdec pro Cyclingnews.

Vyzval také ostatní cyklisty, aby nehazardovali se svými životy a s životy ostatních lidí a zůstávali raději doma. On sám musel zůstat 14 dní v karanténě v hotelu v Abú Dhabí, kde trénoval jen na trenažeru a navíc prošvihnul narození své dcery, která přišla na svět zatímco její otec trčel v hotelu ve Spojených arabských emirátech.

Aktuálně panuje v celém světě nejistota a vše se každým dnem mění. UCI se bude snažit zachránit, co se dá, a poskytnout týmům dostatečný čas na přípravu. „V následujících týdnech budeme pracovat na předělání kalendáře. Vše samozřejmě závisí na dalším vývoji epidemie,“ slíbil Lappartient.

Přehled jarních závodů Worldtour:

Datum

Závod

Stav

21. 1. – 26. 1.

Santos Tour Down Under

Dokončeno

2. 2.

Cadel Evans Great Ocean Road Race

Dokončeno

23. 2. – 29. 2.

UAE Tour

Předčasně ukončeno

29. 2.

Omloop Het Nieuwsblad Elite

Dokončeno

7. 3.

Strade Bianche

Zrušeno

8. 3. – 15. 3.

Paříž–Nice

Předčasně ukončeno

11. 3. – 17. 3.

Tirreno-Adriatico

Zrušeno

21. 3.

Milán–Sanremo

Zrušeno

23. 3. – 29. 3.

Kolem Katalánska

Zrušeno

26. 3.

AG Driedaagse Brugge-De Panne

Zrušeno

27. 3.

E3 BinckBank Classic

Zrušeno

29. 3.

Gent–Wevelgem

Zrušeno

1. 4.

Dwars door Vlaanderen

Zrušeno

5. 4.

Kolem Flander

Přesunuto

6. 4. – 11. 4.

Kolem Baskicka

Přesunuto

12. 4.

Paříž–Roubaix

Zrušeno

19. 4.

Amstel Gold Race

Zrušeno

22. 4.

Valonský šíp

Přesunuto

26. 4.

Liege-Bastogne-Liege

Přesunuto

28. 4. – 3. 5.

Kolem Romandie

Zrušeno

1. 5.

Eschborn-Frankfurt

Zrušeno

9. 5. – 31. 5.

Giro d‘Italia

Přesunuto