Stefan Küng patří dlouhodobě mezi nejlepší časovkáře světa. Z 25 profesionálních vítězství jich 17 získal v individuálních časovkách. Je čtyřnásobným mistrem Švýcarska, dvojnásobným mistrem Evropy a dvojnásobným vítězem Časovky národů, ale ještě se mu nepodařilo získat dvě největší vítězství, která si specialista na časovky může připsat, těmi jsou etapa na Tour de France a hlavně světový šampionát. 

Letošní sezóna nebyla k vysokému Švýcarovi zrovna přívětivá, protože ačkoliv byl opět jedním z nejlepších časovkářů světa, třetí evropský titul mu utekl o pouhou jednu sekundu, o kterou byl lepší jeho krajan Stefan Bissegger a ještě horší zážitek si odvezl z Austrálie, kde konečně dokázal porazit Filippa Gannu a Remca Evenepoela, přesto titul nezískal, protože všechny zaskočil Tobias Foss. Küng byl 3 sekund pomalejší a nesl to těžce. Není tedy divu, že v nové sezóně chce odplatu. 

„Časovky budou v mém programu na rok 2023 opět důležité,“ vysvětluje Küng na prezentaci týmu Groupama-FDJ. „Často jsem byl blízko velkému vítězství v této disciplíně, jako například letos, kdy jsem skončil druhý na mistrovství Evropy a zejména na mistrovství světa o několik sekund. Pracuji však velmi tvrdě, a to jak fyzicky, tak i z hlediska vylepšování materiálního vybavení. Celý tým je zapojen a dává dohromady všechny prostředky ve všech oblastech, abychom získali svatý grál, tedy duhový dres. Chci si ho v srpnu 2023 obléci.“

Groupama-FDJ si opět věří na klasiky

Světový šampionát se v příštím roce uskuteční už v létě, brzo po Tour de France. Zatím není jasné, jaký program Küng zvolí, zda se vydá na Tour, nebo se bude připravovat jinak. Jarní klasiky by však vynechat neměl. Letos se mu na severu Evropy dařilo, byl třetí na Paříž-Roubaix, E3 Classic, šestý na Dwars door Vlaanderen a pátý na Kolem Flander, kde jeho týmový kolega Valentin Madouas dokončil na třetím místě.

Právě Madouas se v roce 223 soustředí především na klasiky: „V nové sezóně 2023 se těším na jarní klasiky a na velké závody. Máme s týmem jasný cíl: vyhrát. V loňském roce jsme byli velmi blízko vítězství, když jsme se umístili na mnoha stupních vítězů, zejména na závodech Paříž-Roubaix a Okolo Flander. Letos je moje touha zvednout ruce nad na nějakém monumentu o to větší. Osobně doufám, že budu podávat stejně dobré výkony jako v roce 2022, a dokonce se posunu ještě o krok dál. Snad se budu zlepšovat a vítězit pro tým. Máme velmi dobrou sestavu, naším cílem je zopakovat velmi dobré výkony z minulého roku.“