Poslední horská etapa Tour de France 2020 byla plná událostí, ale především v souboji o etapu, mezi favority na celkové pořadí se toho moc nestalo a nezměnilo. Primož Roglič (Jumbo - Visma) bez sebemenšího zaváhání udržel žlutý dres a celkové vítězství má na dosah. 

Ineos Grenadiers využil chyby Hirschiho 

Už na startu etapy bylo všem jasné, že o dnešní vavříny se poperou uprchlíci. A do frontálního útoku zavelel tým Ineos Grenadiers. Potřetí za sebou se do úniku dostal Richard Carapaz, ale přidali se k němu i Michal Kwiatkowski a Jonathan Castroviejo a spousta dalších "obvyklých podezřelých", například Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Jesus Herrada (Cofidis) a mimo jiné také Marc Hirschi (Sunweb). A právě mladý Švýcar byl největším soupeřem britské sestavy. 

Hirschimu, stejně jako Carapazovi, šlo kromě etapy také o body na vrchařských prémiích a byl v jejich sbírání úspěšnější. Carapaz sice útočil, ale Hirschi si ho hlídal a byl rychlejší. Vyhrál první prémii Cormet de Roselend, první byl i na prémii Route des Villes a na Col des Saises. Pokaždé před Carapazem. 

Jenže udělal osudovou chybu ve sjezdu z Les Saises, v levotočivé zatáčce mu podklouzlo kolo a spadl. Než opět naskočil, ztrácel půl minuty na čtveřici Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz, Pello Bilbao (Bahrain - McLaren) a Nicolas Edet (Cofidis).   

Carapaz vybojoval puntíkatý trikot

Dvojice Ineosu už nedovolila otřesenému Hirschimu vrátit se zpět a Carapaz tak měl volnou cestu k dresu pro nejlepšího vrchaře. Vyhrál na Col des Aravis a Montée du plateau de Gliéres a dostal se i před Tadeje Pogačara (UAE Emirates). Právě v tomto výjezdu kategorie HC se začal trápit Pello Bilbao a nechal vpředu jezdce Ineosu samotné. 

A ti už si samozřejmě poradili. Do cíle dojeli v objetí, o malý kousek vyhrál Michal Kwiatkowski a získal své první etapové vítězství na Tour de France.  

Landa útočil, Roglič zůstal v klidu

V posledním hodnoceném stoupání Gliéres zaútočil Mikel Landa (Bahrain - McLaren) a dostal trochu prostoru, protože nijak neohrožoval Rogliče a tým Jumbo - Visma. Do problému však dostal Rigoberta Urana (EF), Alejandra Valverdeho (Movistar) a Adama Yatese (Mitchelton - Scott), kteří se už dopředu vrátit nedokázali.

Na baskického vrchaře počkal z úniku Damiano Caruso (Bahrain - McLaren), ale po nástupu Tadeje Pogačara se hlavní skupina k Landovi vrátila ještě před vrcholem stoupání. Pogačar projel prémii na šestém místě a díky tomu na Carapaze ztrácí jen 2 body ve vrchařské soutěži a orzhodne až prémie v cíli časovky na La Planche des Belles Filles.

Porte opět řešil technické problémy 

Za vrcholem na závodníky čekal šotolinový úsek, kde měl smůlu Richie Porte (Trek - Segafredo). Australan musel po defektu předního kola vyměnit kolo a dojíždět ztrátu ve sjezdu a na rovině. To se mu moc nedařilo, protože vpředu pracovali Bilbao a Caruso pro Landu. Nakonec se nad Portem slitovali Tom Dumoulin (Jumbo - Visma) a Wout van Aert (Jumbo - Visma) a pomohli mu vrátit se zpět k Rogličovi a spol. 

Ve spurtu o třetí místo byl jasně nejlepší Wout van Aert a vybral zbylé bonifikační vteřiny. Čtvrtý skončil Roglič a pátý Pogačar. O vteřinu za nimi dojeli ostatní. Skupina s Uranem, Valverdem a Yatesem dojela s odstupem 2:40 a díky tomu se Mikel Landa posunul na páté místo průběžného pořadí a na šesté Enric Mas (Movistar).