Mikel Landa je zvláštní případ. Extrémně talentovaný vrchař, který vždy najde ve vlastním týmu někoho silnějšího. V Astaně byl ve stínu Vincenza Nibaliho, ale také Fabia Arua. Ve Sky musel pracovat na Chrise Frooma, přesto dostal příležitost jet na vlastní výsledek na Giro d´Italia, čehož nevyužil. Na Tour de France 2017 vyhrál Froome a Landa skončil čtvrtý, o jedinou sekundu za Romainem Bardetem.

Přestup do Movistaru také nebyl snadný. První rok nedokázal bojovat o nejvyšší příčky a když se dokázal vyléčit ze všech zranění a kvalitně se připravil na letošní Giro, ukázalo se, že je zase až druhý v hierarchii týmu. Navíc ho velmi limituje špatná časovka. A ani útoky v kopcích to nespraví.  

Ale ani tak se nevzdává. O španělskou Vueltu nestojí, chce na Tour de France a tvrdí, že bude lídrem. O tom ale nic neví Nairo Quintana. "Eusebio Unzue mi slíbil, že budu lídrem na Tour de France a podle toho se na Tour připravuji a doufám, že se mohu spolehnout na podporu týmových kolegů," řekl Kolumbijec nedávno na tiskové konferenci. 

"Budeme se o vedení muset podělit," zareagoval Landa. "Nebudu měnit svůj závodní kalendář, teď pojedu na Tour se stejnými ambicemi, s jakými jsem jel na Giro. Zkusím vyhrát."

Kromě Landy a Quintany na Tour míří i Alejandro Valverde, ačkoliv původně měl jiný program. Mistr světa musel vynechat Giro a logicky proto pojede Tour, ale ne na výsledek. Bude domestikem, případně se pokusí o etapy. Zato Richard Carapaz na Tour nechce, na otázku, zda se objeví na startu francouzského závodu, odpověděl jasně: "Ne."

Movistar má opět hodně lídrů, ale je možné, že letos přijde o všechny. Landa prý není spokojený se svou rolí a stojí o něj Bahrain Merida. O Naira Quintanu se intenzivně zajímá francouzský celek Arkéa - Samsic a Richard Carapaz už prý podepsal smlouvu s Ineosem. Ekvádorec dostane 1,5 milionu eur ročně, zatímco v Movistaru bere 150 tisíc.

Alejandro Valverde už není lídrem na třítýdenní závody a při odchodu Landy, Carapaze a quintany by Eusebio Unzue musel shánět nového lídra. Marc Soler je kvalitní závodník, ale na Grand Tour zatím neuspěl. Posilou by mohl být Enric Mas, ale je to spolehlivý lídr?        

Mikel Landa je asi jediným závodníkem, který skončil v popředí Gira a je ambiciózní i na Tour. Vincenzo Nibali potvrdil start na Tour de France, ale nepojede na celkové pořadí: "Uvidím, jak se budu cítit a jestli můžu něco zajet, ale budu usilovat maximálně o etapy." A možná zkusí vyhrát dres nejlepšího vrchaře, to by bylo velmi zajímavé. 

Také Bauke Mollema se brzy začne připravovat na Tour, kde bude hlavním domestikem pro Richieho Porta v sestavě Trek - Segafredo. Na Tour možná pojede také Primož Roglič, ale lídrem týmu Jumbo - Visma bude Steven Kruijswijk. Rafal Majka podle všeho nepojede, zkusí až Vueltu, stejně jako Miguel Angel Lopez a Simon Yates. 

Foto Sirotti