Leo Hayter je nejspíš novou hvězdou budoucnosti. Mladší bratr Ethana Haytera, závodníka týmu INEOS Grenadiers, vyhrál poslední dvě etapy Giro d'Italia U23 a zejména v královské 3. etapě zaujal fantastickým výkonem. V mimořádně náročném závodě z Pinzola do Santa Caterina Valfurva s převýšením přes 5000 metrů musel překonat stoupání Passo del Tonale, Aprica, Passo di Guspessa a začátek Passo Gavia.

Hayter do etapy nastupoval s náskokem 43 sekund před druhým Italem Francescem Busattem. Vyhrál totiž už 2. etapu a to sólovým únikem. V této etapě se dařilo také jedinému českému zástupci, Petru Kelemenovi (Tudor), který byl v úniku a oblékl modrý dres nejlepšího vrchaře. V následující horské etapě se mu také dařilo, dojel na 15. místě s odstupem 9:27.

Petr Kelemen byl po 2. etapě vyhlášen nejlepším vrchařem a nejaktivnějším závodníkem. 

Pro Haytera se přitom královská etapa nejdříve nevyvíjela úplně dobře. Do sólového úniku se ve stoupání Passo di Guspessa dostal Francouz Lenny Martinez (Conti Groupama - FDJ), syn slavného bikera, mistra světa a olympijského vítěze Miguela Martineze a vnuk Mariana Martineze, nejlepšího vrchaře Tour de France 1978. Nejmladší z rodu Martinezů je vzhledem ke své drobné postavě excelentním vrchařem a na Guspesse rychle najížděl náskok před skupinou pronásledovatelů, kde byl i Hayter. 

Na vrchol Guspessy se Martinez dostal sám, za ním zaútočil Lennert Van Eetvelt, čerstvý vítěz Závodu míru U23, kterého se udrželi pouze Hayter a Romain Gregiore, týmový kolega Martineze a loňský mistr Evropy mezi juniory. Na vrcholu měl Martinez náskok 1:05, ale také více než 60 kilometrů do cíle. Za vrchařskou prémií se jelo po náhorní plošině a Martinez zde navýšil náskok na 2:10 a ve sjezdu dokonce nad 2:30.

Hayter měl problém udržet se ve sjezdu svých soupeřů a Gregoire se dostal do sólového úniku. 25 kilometrů před cílem držel Martinez náskok 2:20 před Gregoirem a 2:50 před Hayterovou skupinou. Ve velmi dlouhém stoupavém úseku před závěrečným stoupáním si Hayter a Van Eetvelt doskočili Gregoira a poté přišel rozhodující útok britského cyklisty. Martinez pomalu ztrácel náskok na čele, zatímco Hayter se ztrátou minuty a půl utrhl všechny soupeře a během krátké chvíle dojel unaveného Martineze.

Za Martinezem a Hayterem se ztrátou 50 sekund jeli Gregoire a Van Eetvelt, ale nikdo nedokázal držet krok s jezdcem Hagens Berman Axeon. Hayter se zbavil Martineze ještě před oficiálním začátkem cílového stoupání a pokračoval sám. Martineze dojeli Gregoire s Van Eetveltem, ale zároveň nabírali ztrátu na muže v čele závodu. Hayter byl nepřekonatelný a do cíle dorazil s náskokem 4:55 před Gregoirem, Van Eetvelt ztratil 5:01. Martinez v posledních kilometrech odpadl a propadl se do skupiny s odstupem 5:49.     

Hayter, Gregoire a Van Eetvelt ve stoupání. 

S náskokem přes 5 minut má Hayter celkové vítězství téměř jisté. Jeho dnešní výkon nepcohybně přitáhne pozornost mnoha týmů WorldTour, prootže malé Giro patří k nejdůležitějším závodům kategorie U23. V minulosti zde zvítězili a následně získali profesionální angažmá Juan Ayuso, Tom Pidcock, Aleksandr Vlasov, PAvel Sivakov a další. Ale mezi špičkové třiadvacítkáře Hayter patřil už loni, když vyhrál Lutych - Bastogne - Lutych. Na začátku roku se rozešel se svým tehdejším týmem DSM Development, protože chtěl jednat o profesionální smlouvě, ale vedení DSM ho ve WorldTour ještě nechtělo. Nyní se o Haytera zajímají lepší týmy, samozřejmě INEOS Grenadiers, kde jezdí o tři roky starší bratr Ethan, ale mluví se také o zájmu UAE Emirates. Oba celky mohou nabídnout dlouholetý a lukrativní kontrakt.

Rozdíly v etapě byly obrovské. Desátý Felix Enghelhardt ztratil téměř 7 minut a Kelemen, mimochodem nejlepší závodník svého týmu Tudor, zaostal o 9 a půl minuty. Promítlo se to také do celkového pořadí. Hayter vede před Gregoirem o 5:48, Van Eetvelt ztrácí 5:56 a Kelemen na 15. příčce 10:26.