Celek Lotto-Dstny letos sestoupil z WorldTour do druhé divize, ale jako nejlepší druhodivizní tým získal právo startu na všech akcích WorldTour. Ze závodů si může vybírat, na rozdíl od osmnácti týmů WorldTour. A překvapivě se Belgičané rozhodli vynechat opravdu velké závody. Podle vedení týmu není závodní kádr dostatečně silný a zkušený na kompletní kalendář WorldTour. 

Podle hln.be se Lotto vzdalo startu na Giro d'Italia, čímž stoupají šance na zisk divoké karty pro ostatní druhodivizní týmy, zejména ty italské, včetně Corratecu, kde od příštího roku bude jezdit Karel Vacek. Lotto nechce jet všechny tři Grand Tours a rozhodl se z výběru vyřadit Giro, protože v květnu bude mít dostatek jiných závodních příležitostí na menších závodech, kde snadněji získá body UCI, které budou hodně potřeba, aby se týmu podařilo zajistit si automatickou pozvánku na všechny závody i v příštím roce. Navíc začíná tříleté období sbírání bodů pro nadcházející udílení licencí WorldTour. Přednost před Girem dostal například etapák Čtyři dny Dunkerque.  

Přesto je to trochu překvapivé rozhodnutí, protože Lotto chybělo na startu Gira naposledy v roce 2000 a během 22 ročníků tým posbíral 31 etapových vítězství. Naposledy se radoval Thomas De Gendt v 8. etapě letošního Gira s cílem v Neapoli. Také Caleb Ewan rád kombinuje Giro a Tour de France. Australský sprinter vyhrál na Giru už pět etap v ročnících 2017, 2019 a 2021. Letos neuspěl a počkat si bude muset další rok. 

Ewan pravděpodobně i tak nastoupí na dvě Grand Tours v sezóně, kromě Tour by mohl jet i španělskou Vueltu. Druhý sprinter Arnaud De Lie se na žádný třítýdenní etapový závod nechystá, ve dvaceti letech má stále čas. Ewan opět bude jedničkou týmu, v týmu zůstala většina klíčových lídrů (De Gendt, Campenaerts, Vermeersch), kromě Tima Wellense, který odešel do UAE Emirates. 

Lotto nechce jet ani další významné etapové závody, na úplném startu sezóny vynechá Tour Down Under a Great Ocean Road Race v Austrálii. Ewan se domácích závodů zúčastní v dresu národního týmu. Belgický celek vynechá také prestižní Tirreno-Adriatico, které se kryje s Paříž-Nice. Ewan na Tirrenu letos vyhrál jednu z etap, je proto s podivem, že se tým rozhodl pro P-N. Lotto se nechystá ani na vrchařský závod Okolo Baskicka.