Anton Palzer patří k nejlepším skialpinistům světa a také se věnuje horskému běhu. Od dubna zahájí také cyklistickou kariéru na nejvyšší úrovni, ačkoliv na kolem zatím pouze trénoval. "Může to vypadat jako riskantní podnik a jisté riziko s tím rozhodně souvisí, ale Toniho sledujeme poměrně dlouho a jsme přesvědčeni o jeho fyzických schopnostech," říká Ralph Denk, ředitel BORA - hansgrohe. 

Ineos Grenadiers letos podepsal smlouvu s Cameronem Wurfem, který patří k nejlepším závodníkům triatlonu, ale angažmá Palzera je ještě mnohem překvapivější, protože se závodní cyklistikou nemá zkušenosti. "Na příkladu Primože Rogliče nebo Michaela Woodse vidíte, že takový experiment může být úspěšný, a my jsme vždy tvrdili, že budeme hledat talenty i v jiných sportech. Nechci tím říci, že Toni bude do dvou let soutěžit o vítězství na Tour. Vidíme v něm však velký potenciál, zejména ve vysokých horách. V létě trénoval v Rakousku na kole s některými našimi jezdci a šlo mu to, a z technického hlediska je také docela silný. Zaujal nás a všimli jsme si, že Toni hledá novou výzvu. Nakonec nás přesvědčil svým nadšením a profesionalitou. Na začátku sezóny ho budeme využívat na náročné jednodenní závody a týdenní etapové závody v horách. Bude muset naučit pohyb v pelotonu a plnit týmové úkoly,“ dodává Denk. 

Sám Palzer není přehnaně sebevědomý a uvědomuje si své slabé stránky: "Dlouhou dobu to byla jen myšlenka v mé mysli, malý sen, který se zdál nedosažitelný a na míle vzdálený. Zahájit novou sportovní kariéru jsem se rozhodl až po kontaktu s BORA - hansgrohe. Nejdůležitějším cílem je dobře se integrovat do týmu, naučit se co nejvíce od svých nových spolujezdců a sloužit týmu. Mou osobní výzvou je na jedné straně zahájit vývoj od individuálního sportovce k týmovému hráči a také určitá změna rytmu. Zatím jsem byl primárně zimním sportovcem a teď se zaměřím na léto. Ze sportovního hlediska se budu muset pomalu učit. Mou silnou stránkou jsou určitě vysoké hory - ale protože silnice směřující do hor jsou často rovinaté a větrné, určitě se toho musím hodně naučit!“

Palzer se k týmu BORA - hansgrohe dostal přes trenéra Helmuta Dollingera. Ten Palzera začal trénovat a přivedl k myšlence stát se profesionálním cyklistou: "Toni mě letos na jaře oslovil, zda bych mu mohl pomoci při přípravě na Mistrovství světa v skialpinismu. Spolupracujeme od dubna a brzy bylo jasné, že některé jeho hodnoty výkonu, například jeho VO2max, jsou výjimečné. V létě hodně trénuje na kole, takže jsme jeho data podrobně prozkoumali. Rozhodujícím faktorem pro tuto změnu však bylo, že Toni si byl jistý, že to chce zkusit. Potenciál má, ale data nejsou všechno. Stále musíte předvést svůj výkon na silnici. V každém případě to bude vzrušující projekt." 

Do cyklistiky nemůže nastoupit okamžitě, protože má povinnosti vůči svým sponzorům v letošní zimní sezóně. V zimě se bude věnovat skalpinismu a od dubna začne závodit na silničním kole. "Přechod z poslední zimní sezóny k prvním závodům na kole bude výzvou. Ale obecně řečeno, musíme být realističtí, držet se při zemi a využít první sezónu k učení. Pak teprve poznáme, co je možné,“ vysvětluje Dollinger.