Jelo se na původním okruhu z Kraslic přes Stříbrnou a Bublavu znovu do Kraslic, 14,5 km celkem šestkrát. Tedy dohromady 87 km s převýšením 1410 metrů se třemi vrchařskými prémiemi a dvěma dalšími oceněnými průjezdy městem. Přitom plány jeho týmu Integray L7 vypadaly poněkud odlišně, spíš se očekávaly taky předchozích vítězů Fialy s Kollertem…

„Jo, jo, vyvinulo se to jinak,“ usmál se Hula. „Chtěl jsem odjet ve druhém kole, abych vytvořil příznivou situaci pro tým. Nečekal, že jsem tam zůstanu sám a ujedu,“ pokračoval. Jeho náskok narostl až ke dvěma minutám, vydržel v úniku téměř 70 kilometrů! „Vyšlo to až do cílového kopce do Glasbergu. Tam už jsem měl krizi, ale vydržel jsem a udržel to.“ 

neccar-8874.jpg

Špička si užila atraktivní spontánní cyklistiku. „Netušil jsem, co je za mnou, soustředil jsem se jen na to, co vidím přede mnou. Přemýšlel jsem sám nad sebou, sledoval policejní auto, které mi čistilo cestu a mohl jsem jet jen na výkon. Mám rád tyhle profily s delšími kopci.“ 87 km odjel průměrem těsně pod 40 km/h za 2:11:52.

Šéf jeho týmu Michal Kollert byl nadšený: „Věděli jsme, že si ho asi nebudou tolik hlídat. Naším úkolem pak bylo všude být, hlídat útoky, ale zůstat pasivní, jen si udržet pozici do cílového kopce. Až do posledních stovek metrů nebyla jistota, v poslední stěně už trošku šněroval. Dopadlo to ale skvěle, natěsno. Mně to taky sedlo, byl jsem druhý (-21, pozn. aut.) a cítil se silný na to, kdyby mu to náhodou v závěru nevyšlo. Dokonalý týmový výkon!“

_V7A9823.JPG

Obhájce Petra Fiala dojel ještě sedmý (-35). Kollert ocenil i speciálně vítěze. „Jsem moc rád, že nová akvizice takhle ukázala. Má formu i koule. Takové sólo proti silnému až třicetičlennému pelotonu, to chtělo odvahu i výkonnost.“

Hula se, jak známo, poslední tři roky zaměřil na cyklokros s cílem startu na mistrovství světa v Táboře. To mu ale i vinou zdravotních potíží nevyšlo. Teď chce dát víc silnici, a i proto opustil tým Expres.cz/Tufo Kolín. „Nechám tomu volnost, pár cyklokrosů asi objedu, ale nebudu se mu věnovat celou zimu,“ plánuje 23letý cyklista, který stále na půl úvazku pracuje v cykloservisu v Hýskově u Berouna. Ano, tam kde povede trasa letošní L´Etape Czech. Při termínové kolizi s Krakonošem dá nejspíš přednost „domácí“ trati. A třeba si tu vyšlápne i fenoména Contadora!

Třetí místo na Mur de Glasberg, české verzi Valonského šípu, obsadil ukrytý talent domácího SportRaces, teprve 17letý Ondřej Nágr (-22), svěřenec ředitele závodu Petra Nováka, který vyhrál i sobotní obnovenou časovku do vrchu. S ní tady proběhly úspěšně víkendové Kraslické dny cyklistiky. „Udělal obrovský progres, přitom je to pořád teprve prvoročák junior. Věřím, že naděje brzy potvrdí výsledky i na elitní tuzemské scéně,“ raduje se Novák. Teprve za ním dojela dvojice z Lawi Stars/Giant, čtvrtý Nežerka (-25) a pátý Brňák (-28), král Pekel severu.

_V7A0163.JPG

Nejlepší ženou byla opět Denisa Slámová (Cyklotrénink), která dojela absolutně 42. ve skupince se ztrátou 18 minut. „Měla jsem za úkol odjet to tréninkově. Po Grácii jsem měla problém s krví, a za dva týdny mě čeká mistrovství akademiků v Kostarice. Začátek se mi nevyvedl, trpěla jsem dvě kola s kluky, v balíku to až přepálila. Ale pak se to srovnalo, odjela jsem závod až v prahové síle,“ hodnotila. 

„Moc se mi to tady v tomhle seriálu zase líbilo. Ty kopce a závodění, nesrovnatelné proti českému poháru žen. Baví mě to, kluci pořád závodí a já jedu s nima, střídám. Ve sjezdu jsem jim i ujela, udělala jsem si náskok do posledního kopce.“ Souboj o druhé místo vyhrála Eliška Drbohlavová (Lawi Junior, -3:34 na Slámovou) před Janou Milec Jiřincovou (TFD). 

Road Cup pokračuje už v sobotu 18. května na Sudety tour, kde se jede kratší RoadRace trasa 104 km i delší maratonská 171 km. RoadCycling.cz přinese ze Sudet LeveReport, živou fotoreportáž od startu do cíle.