Mallorca Challenge je tradiční podnik čtyř jednorázových závodů 1. kategorie UCI. Prvním závodem je Trofeo Campos, Porreres, Felanitx, Ses Salines. V něm dostanou příležitost sprinteři. 178 kilometrů dlouhý závod je rovinatý a určený na rozjetí. 

Druhý závod Trofeo Serra de Tramuntana je o hodně těžší. Jede se šest vrchařských prémií, do kopce a z kopce budou cyklisté závodit od začátku do konce 140 kilometrů dlouhého závodu. Nejdříve Coll de Soller (7,6 km, 5,8 %), poté Coll den Claret (10 km, 3,4 %), Coll d'Honor (6,7 km, 5,6 %), Coll de sa Batalla (10,5 km, 4,9 %), slavný Coll de Puig Major (4,3 km, 5,7 %) a těsně před cílem ještě Coll den Bleda (3,8 km, 5,4 %). 

Třetí závod v pořadí je také těžký. Trofeo Lloseta - Andratx vede jen přes dvě vrchařské prémie, ale konec 172 kilometry dlouhého závodu je velmi těžký. Nic pro sprintery, právě naopak, v druhé polovině závodu jsou čtyři krátká stoupání, poslední jen tři a půl kilometru před cílem. 

Závěrečný podnik Trofeo Palma už hromadným dojezdem patrně skončí. Závod to není jednoduchý, měří 160 kilometrů a na 126. kilometru vrcholí kopec Coll de Sa Creu (7,1 km, 3,8 %). Po sjezdu do Palmy se dvakrát projede cílem a poté už se bude finišovat. Poslední kilometry na pobřeží jsou úplně rovinaté, proto se očekává sprinterský konec. 

Na Mallorca Challenge zahájí sezónu mnoho závodníků. Mikel Landa zde poprvé pojede ve službách týmu Movistar. Společně s ním startuje i Alejandro Valverde a poprvé za Movistar pojede i Jaime Roson. 

Leopold König je za BORA-hansgrohe nominován do všech závodů. A bude to důležitý test formy. König se sice dal do pořádku už na konci loňské sezóny, ale to neznamená, že po zimní pauze bude vše stále v pořádku. Doufejme, že König objede všechny závody. V širší nominaci týmu Israel Cycling Academy je také Daniel Turek. Žádný další český cyklista se závodu pravděpodobně nezúčastní. 

Mallorca Challenge už neláká tolik velkých týmů, jako v minulosti. Letošního ročníku se zúčastní pět celků WorldTour - BORA-hansgrohe (J. Sagan, König), Lotto Soudal (Wellens, Marczynski), Movistar (Valverde, Landa), Sky (Moscon, van Baarle) a Trek-Segafredo (Mollema, Brambilla). A osm profesionálních kontinentálních týmů - Caja Rural Seguros RGA, Israel Cycling Academy, Fortuneo - Samsic, Burgos-BH, Euskadi - Murias, Sport Vlaanderen - Baloise, WB Aqua Protect Veranclassic a Roompot - Nederlandse Loterij. 

Foto Sirotti, Lasterketa Burua