Rovinatá první etapa Okolo Sicílie z Milazza do Bagherie měřila 199 kilometrů a většinu závodu  strávila v úniku skupina složená převážně ze zástupců italských kontinentálních týmů. Sedm uprchlíků (Michael Belleri, Nelson Andrées Soto, Gabrielle Petrelli, Alejandro Ropero, Guido Draghi, Stefano Gandin a Francesco Zandri) získalo už na W20: kilometru etapy dvouminutový náskok, ale peloton se nenechal zaskočit a odstup udržoval maximálně okolo třech minut.

Gandin z týmu Corratec vyhrál první a jedinou vrchařskou prémii a získal právo vézt trikot nejlepšího vrchaře v druhé etapě Okolo Sicílie. Uprchlíci si v závěru závodu začali nastupovat, ale proti pelotonu neměli šanci na úspěch. Nejvíce práce odváděl tým Trek - Segafredo, který chtěl hromadný dojezd pro Mattea Moschettiho. Pomáhal také belgický celek Intermarché - Wanty Gobert a také italský národní tým.

V úniku nejdéle vydrželi Petrelli a Belleri, ještě 7,5 kilometru před cílem drželi náskok 20 sekund, ale následně byli dostiženi a kompletní peloton si připravoval na spurterský dojezd. Moschetti měl v technickém závěru etapy největší podporu týmu a peloton se v zatáčkách natahoval a trhal. Za poslední zatáčkou začala Moschetti spurtovat, ale bylo to moc brzo. Malucelli měl odstup, ale Moschettiho nasál a s přehledem porazil.

Pro Malucelliho to bylo velké zadostiučinění, protože po zániku týmu Gazprom - RusVelo nemá žádnou profesionální smlouvu a na Sicílii startuje v dresu národního týmu. Získal své první profesionální vítězství na domácí půdě a letošní druhé vítězství po triumfu v úvodní etapě Kolem Antalye v Turecku. Třetí dojel Filippo Fiorelli (Bardiani - CSF-Faizané) a na čtvrtém a pátém místě další italští reprezentanti Alessandro Fedelli a Damiano Caruso.  

Malucelli oblékl dres lídra závodu a je také vedoucím jezdcem bodovací soutěže. Nejlepším vrchařem je Stefano Gandin a nejlepším mladým závodníkem David Martin Romero (EOLO - Kometa).