Mas si po úspěšném konci sezóny plnil komerční a marketingové povinnosti, mimo jiné odcestoval na exhibiční kritéria do Singapuru a Japonska, která pořádá společnost ASO, organizátor Tour de France. Právě na Tour se chce Mas v příštím roce zaměřit. "Až se vrátím z Asie, promluvíme si o cílech a o tom, co budeme dělat," říká v rozhovoru s deníkem El Diario de Navarra a vysvětluje, že nezáleží jen na něm, jaké závody si vybere, musí se domluvit s vedení týmu Movistar. Ačkoliv po odchodu Alejandra Valverdeho do důchodu je hlavním lídrem španělského celku.

"Chtěl bych být stejně dobrý jako na konci letošní sezóny," naráží na své úspěchy na Vueltě, Lombardii a vítězství na Giro dell'Emilia. "Mým snem je, aby příští rok byl jako Vuelta a italské klasiky. Nejen kvůli vítězstvím, ale taky abych mohli jezdit bez zranění, bez problémů a užívat si jízdu na kole." Mas totiž neměl snadný začátek sezóny 2022 a špatně skončila také Tour. "Je pravda, že jsem zažil dobré a taky špatné chvíle." 

Jedním z důvodů bylo psychické rozpoložení. Mas spadl na Tirreno-Adriatico a Okolo Baskicka a ztratil sebejistotu ve sjezdech. Nejhůř na tom byl na Tour de France. "Nevím, jak to popsat. Mnohokrát jsem si prohlížel videa sjezdů, samotných pádů a vlastně ani nevím, proč jsem padal. Na Tour to explodovalo. Nevím, jestli to byla směs napětí, které jsem měl ze sjezdů, a covidu, ale na Tour se vše pokazilo."

Rodák z Mallorky byl kritizován fanoušky, experty i Eusebiem Unzuem, ředitelem týmu Movistar. Ale nezlomil se. "Bylo to špatné, opustil jsem Tour a odjel domů. Byl čtvrtek. Ráno jsem měl špatný pocit, byl jsem frustrovaný, ale v noci jsem už byl přesvědčený, že pokud se mi podaří dobře se zotavit z covidu, zajedu dobrou Vueltu a España. A zvládl jsem to." 

Znamená to velkou změnu v jeho přístupu k závodům? Dlouho se pochybovalo, zda je dostatečně dobrý být lídrem na celkové pořadí, ale ve skutečnosti už dokázal třikrát skončit druhý na Vueltě a skončil pátý a šestý na Tour. Fanoušci mu vyčítají, že skoro nikdy neútočí. Může vyhrát třítýdenní závod, když se neodváží nastoupit? "Když neútočím, je to proto, že nemohu útočit, a když útočím, tak můžu. Ale respektuji názory všech." Sám však přiznává, že na letošní Vueltě nevyužil všechny možnosti. "Na Sierra de la Pandera a Sierra Nevada jsem mohl získat více času na Remca Evenepoela," řekl pro Het Nieuwsblad. "Zejména na Sierra de la Pandera to mohlo být lepší. Tam jsem udělal chybu, že jsem okamžitě nezareagoval na Rogličův útok. V předposlední etapě jsem neměl dostatečně silné nohy, abych mohl zaútočit na všechno nebo nic. Ale buďme upřímní, v Madridu jsem byl ještě dvě minuty za Evenepoelem, ne 20 sekund. Mohl jsem Vueltu někde vyhrát? Tato Vuelta mě poučila. Budu se snažit jezdit útočněji v dobrých dnech a chytřeji přežít ty špatné."  

"Samozřejmě jsem se svým výkonem spokojený, ale na druhou stranu jsem stále zklamaný, protože jsem nevyhrál. Být na stupních vítězů na Grand Tour něco znamená. Ale už potřetí jsem na Vueltě skončil druhý. Opravdu už potřebuji vyhrát."

Skladba závodní sezóny by se v příštím roce mohla hodně podobat té letošní. To znamená objet na jaře několik kratších etapových závodů a v létě Tour de France a Vueltu. A k tomu ještě pár klasik, samozřejmě ty nejtěžší. "Některé jednodenní závody se mi líbí a myslím, že se mi na nich může dařit. Vždycky jsem říkal, že se mi líbí Lutych, Clásica San Sebastián nebo Lombardie, tak proč nevyhrát nějakou velkou klasiku?"