Přestup Mattea Trentina je prvním významnou změnou oficiálně potvrzenou týmem i závodníkem po zahájení přestupového období. Trentin zazářil na Tour de France, kde vyhrál 17. etapu a je velkou posilou pro polský tým, který se v první sezóně ve WorldTour výsledkově trápí. 

Trentin strávil v Mitchelton - Scott dva roky, předtím jezdil pět a půl roku za Quick-Step. A právě dnes slaví své 30. narozeniny. Trentin v australské sestavě vyhrál pět závodů, včetně etapy na Tour a stal se i mistrem Evropy, ale nenaplnil očekávání na jednorázových klasikách. Mnohem úspěšnější je na Grand Tours, protože etapy na Tour vyhrál celkově už tři, čtyřikrát zvítězil na Vueltě a jednou na Giru. Na monumentálních klasikách stojí za zmínku jen dvě desátá místa na Milán - Sanremo.

Trentin nemůže být považován za lídra prvodivizního týmu na klasiky, ale vyhrává pravidelně a je velmi všestranný. A v CCC potřebují vítězství víc než cokoliv jiného. "Matteo je výjimečný cyklista, takže ho nadšeně vítáme do týmu CCC pro další dva roky. Posílí náš tým na klasiky, kde bude lídrem společně s Gregem Van Avermaetem, ale jeho všestrannost pomůže celému týmu. Jak jsme viděli na Tour de France, Matteo umí sprintovat, ale také jezdit do kopců a byl to útok v kopci v 17. etapě Tour, který mu vynesl velké sólové vítězství," říká Jim Ochowicz, ředitel týmu CCC. 

"Matteo jezdí mezi profesionály už devět let a má spoustu zkušeností, ale je mu teprve 30 let, takže věříme, že to nejlepší ho ještě čeká. Chtěli jsme posílit tým na klasiky závodníkem, který je schopný vyhrávat a někým, kdo může spolupracovat s Gregem, abychom měli více taktických možností. Matteo to splňuje," dodává Ochowicz. 

Rychlý Trentin by opravdu mohl být velkou posilou do mnoha závodů a v jednorázových klasikách bude plnit roli záložního lídra. Navíc je platným členem týmu i při plnění povinností domestika a pro CCC by bylo hodně cenné, kdyby přidal další etapová vítězství na Grand Tours. 

"Nechtěl jsem nezbytně změnit tým, ale naskytla se dobrá příležitost jít do CCC. Dobře znám Fabia Baldata a Alessandra De Marchiho a je to tým, za který jezdil Manuel Quinziato na konci kariéry, takže je to tým, který znám. Mysím, že tu budu mít víc příležitostí. V klasikách je Greg Van Avermaet vždy vepředu a já se tam taky dostávám, takže si myslím, že budeme mít více příležitostí uspět, když budeme jezdit spolu, než proti sobě. Na příští rok se těším," komentuje svůj další velký přestup Matteo Trentin. 

"Stále mi chybí vítězství, nebo i pódium na nějaké velké klasice, tak bych toho rád dosáhl v dalších sezónách. A rád bych vyhrál bodovací soutěž na Grand Tour. Byl jsem druhý mezi sprintery na Giru a na Vueltě a myslím, že na to mám. Samozřejmě musíte být neustále vepředu, ale na Tour jsem ukázal, že dokážu být stále mezi prvními. Můžu ten dres získat a rád bych jeden měl," říká Trentin. 

Trentin není jediným slavným závodníkem, který by po letošní sezóně měl CCC posílit. Hodně se mluví o příchodu Ilnura Zakarina, který by se stal lídrem na etapové závody, vrátit by se mohl Jan Hirt a přijít by měl i Fausto Masnada. To vše jsou pouze spekulace, na oficiální potvrzení si musíme počkat. 

Foto Sirotti