Mauro Schmid je dalším z dlouhé řady závodníků, který opouští Qhubeka NextHash. Jedenadvacetiletý univerzál získal v týmu Quick-Step - Alpha Vinyl dvouletou smlouvu. "Mauro je stále velmi mladý, ale už vyhrál etapu na Grand Tour. A že to byla etapa po prašných cestách do Montalcina jenom dokazuje, čeho je schopen," připomíná Patrick Lefevere Švýcarův největší úspěch. "Ještě se má hodně co učit, nedávno ještě kombinoval několik disciplín. Teď se v dalších dvou letech zaměří na silnici a jsme rádi, že mu můžeme pomoci stát se lepším závodníkem."

Mauro Schmid byl na začátku letošní sezóny v podstatě zcela neznámým cyklistou. Reprezentant Švýcarska na dráze se připravoval na své první Olympijské hry, ale také získal profesionální smlouvu v Qhubece. V nepříliš silné sestavě dostal hodně příležitostí na těžkých závodech a dokonce poprvé objel Giro d´Italia. A hned vyhrál prestižní etapu vedoucí po strade bianche, když ve spurtu uprchlíků porazil Alessandra Coviho. Ale jeho krátká cyklistická kariéra je mnohem pestřejší. 

"Jezdit jsem začal na horském kole, převážně pro zábavu. Po roce až dvou letech jsem přidal silniční závody a v kadetech taky cyklokros. Skoro čtyři roky jsem to kombinoval, většinou jsem jel závod na horských kolech v sobotu a v neděli silniční závod. A v zimě cyklokrosy. Ve 14 letech to byl docela bohatý program. V juniorech jsem skončil s horskými koly, protože jsem zjistil, že mám větší potenciál na silnici. V juniorech jsem jezdil v létě silnici a v zimě cyklokrosy. Druhým rokem v juniorech jsem začal závodit na dráze. Dostal jsem se dráhové reprezentace a rozhodl jsem se kombinovat dráhu se silnicí." 

"Fungovalo to dobře, ale většinou jsem neměl moc času na odpočinek. Musím si na to dát pozor. Věděl jsem, že se můžu dostat na Olympiádu, ale musel jsem o místo bojovat, takže jsem se soustředil na dráhu. Covid Olympiádu odsunul, to nebylo snadné, takže jsem se zase začal víc věnovat silnici. A získal jsem svůj první profesionální kontrakt. A letos se to všechno spojilo, byl jsem prvním rokem mezi profesionály a taky jsem jel na Olympiádu. Byl to velký krok kupředu." 

Jenže Patrick Lefevere není velkým příznivcem dráhové cyklistiky, některým svým svěřencům musí dráhové závody tolerovat, ačkoliv podle něj týmu nic nepřináší. Mladý Schmid se proto více soustředí na silniční cyklistiku: "Teď chci nechat dráhu trochu být, ale nekončím s ní úplně. V zimě něco pojedu, ale v dalších dvou letech se zaměřím na silnici." 

"Z každé disciplíny jsem si něco vzal. Tréninky a závody na cyklokrosovém kole mi pomohly s technikou jízdy. Rád jezdím na prašných cestách, takže jsem se na bílých cestách na Giru cítil jak doma. Celé to Giro bylo náročné, měl jsem dobré i hodně špatné dny. Den před volnem jsem byl hodně špatný. Jel jsem proto jen chvíli a další den byla etapa po strade bianche. Chtěl jsem se dostat do úniku, protože jsem tušil, že uprchlíci dostanou příležitost. Cítil jsem se skvěle a snažil se šetřit síly. Nikdo mě neznal, tak jsem toho využil. Nikdy nevíte, jestli to nebyla moje poslední šance vyhrát etapu na Grand Tour."   

Schmid se kromě kombinace několika disciplín musel věnovat i normální práci, živil se jako automechanik: "Dělal jsem 40 hodin týdne a trénoval jsem večer. Ve Švýcarsku je zvykem kombinovat práci a školu. Když dostudujete, můžete si vybrat novou práci, když chcete. Ale moji rodiče prodávají auta, takže moje cesta byla jasná. Mám auta rád a když jsem se v 16 letech rozhodoval, jestli budu dál studovat, moc se mi nechtělo. Když se ohlédnu, tak mi to pomohlo. Bylo těžké pracovat a trénovat, ale dařilo se mi, i když jsem toho nenajezdil moc. Měl jsem tak polovinu tréninkových hodin v porovnání se soupeři. S prací jsem přestal na konci roku 2019 a šel jsem na čtyři měsíce sloužit do armády, ale většinu času jsme trénovali."

V Quick-Stepu bude mít výbornou příležitost výkonnostně vyrůst. Pravděpodobně bude především pomáhat lídrům, ale v belgické sestavě dostanou příležitost všichni. "Přestup sem je splněným snem. Chci rychle zapadnout do týmu a udělat další výkonnostní krok, chci podávat vyrovnanější výkony. Vyhrát další závod by bylo skvělé. Pomáhat k vítězstvím týmovým kolegům mě také těší. Těším se na to."