Opět se opakoval scénář s velkým únikem, který získal dostatek času na boj o etapové vítězství, zatímco lídři na celkové pořadí šetřili síly do posledního týdne Giro d'Italia. Etapa byla atraktivní od prvního kilometru, protože všichni v pelotonu věděli, že dnes uspěje dlouhý únik a proto se o něj muselo bojovat. Zkoušel to i Karel Vacek (Corratec-Selle Italia), ale bez úspěchu. Nakonec se podařilo ujet 17 cyklistům, mezi kterými byl i mimořádně silný Ben Healy (EF Education-EasyPost) a dále Brandon McNulty (UAE Emirates) a Bauke Mollema (Trek-Segafredo), ale také několik klasikářů a sprinterů, kteří neměli mít velkou šanci v etapě s převýšením přes 4000 metrů.

O něco později se k úniku připojil Einer Rubio (Movistar), na kterého musel počkat týmový kolega José Joaquin Rojas. Rubiovi šlo o etapu, ale také o obody do vrchařské soutěže, proto před vrcholem prvního stoupání Valico di Valcava zaútočil. Jenže nebyl sám, kdo měl o body zájem, zezadu nastoupil Healy a Ir s Kolumbijcem svedli souboj na lokty. Healy byl rychlejší a připsal si 40 bodů. Jejich souboj se opakoval i na druhé vrchařské prémii Selvino a opět byl lepší Healy. Na třetí vrchařské to Rubio Healymu oplatil a celkové pořadí soutěže o modrý trikot se pořádně zdramatizovalo.

Healy hýřil silami, už 70 kilometrů před cílem, v rovinatém úseku, poprvé zaútočil. Zbytek skupiny ho nenechal ujet, všichni si uvědomovali, že je největším favoritem etapy. Skupina pohromadě dojela do starého města Bergama, překonala stoupání na dlažbě, známé z Okolo Lombardie a poprvé projela cílovou páskou. Ve výjezdu z Bergama, před posledním dlouhým stoupáním Roncola Alta, zaútočil Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty). Chtěl si vytvořit bezpečnostní náskok před 10 kilometrů dlouhým výjezdem, to se mu podařilo, najel více než minutu, jenže v kopci brzo proletěl skupinou. 

McNulty odrazil Healyho útoky 

Na Roncola Alta se rozhořel boj o etapu. Jako první zaútočil Marco Frigo (Israel-Premier Tech), už 37 kilometrů před cílem. McNulty zareagoval a mladého Itala si dojel. Healy jel s Rubiem s malou ztrátou, ale měl dost sil pro vlastní tvrdý nástup a snadno si dojel vedoucí duo. Dokázal také zachytit McNultyho útok a vzápětí se sám zvedl. McNultyho utrhl a pokračoval sám.

Američan potřeboval chvíli na zotavení se, nechal Healyho ujet na více než 20 sekund a Frigo se na něj dotáhl. Závodník UAE Emirates si však dobře rozložil síly, v mírnější pasáži nasadil vlastní rychlé tempo a na vrcholu ztrácel na Healyho jen okolo 10 sekund. V technickém sjezdu byl lepší a 26,5 kilometru před cílem si Ira dojel. Frigo v tu chvíli ztrácel přes půl minuty a nezdálo se, že by se dokázal vrátit. Jenže vedoucí dvojice sice střídala, ale nikdo nechtěl před těžkým závěrem utrácet hodně sil, zatímco Frigovi nezbývalo nic jiného, než dát do stíhání vše.

10 kilometrů před cílem se na Healyho a McNultyho dotáhl a aspoň chvíli si mohl v háku orazit. Pár kilometrů nestřídal, což se nelíbilo Healymu a pokusil se ho k tomu donutit. Toho zkusil využít McNulty a 7 kilometrů před páskou nastoupil. Healy s Frigem v závětří musel nástup pokrýt. Ale sil měl stále dost, proto po projetí šikany 5 kilometrů před cílem zase zaútočil. A zase neúspěšně.

Do cíle už zbývalo už jen stoupání do Citta Alta, starého centra města Bergama a technický a rychlý sjezd. Healy si nevěřil na sprinterský dojezd, proto tvrdě zaútočil 3,6 kilometru před cílem. McNulty se udržel. Frigo odpadl. Ale nevzdal se, věděl, že jeho soupeři ještě budou taktizovat. McNulty nevystrčil ve sjezdu nos z háku ani na vteřinku. Měl v plánu porazit Healyho ve spurtu. 500 metrů před cílem se zezadu přiřítil Frigo a okmažitě nastoupil.

Jeho soupeři to očekávali, zapadli za něj a sami začali spurtovat. Rodák z Arizony byl rychlejší než vítěz 8. etapy letošního Gira a poprvé v kariéře oslavil etapu na třítýdenním závodě. Frigo skončil třetí a se ztrátou 1:51 dojeli Mollema a Rubio na čtvrtém a pátém místě.

Almeida zaútočil v poslední stoupání 

V hlavním poli se většinu etapy nedělo vůbec nic. Tým Groupama-FDJ se chopil zodpovědnosti za tempo pelotonu a udržoval odstup od uprchlíků na bezpečné vzdálenosti. Bruno Armirail si první den v růžovém trikotu vedl velice dobře, vydržel s favority až do posledních stovek závěrečného stoupání v Bergamu. V technické pasáži stoupání jen zlehka nastoupil Joao Almeida (UAE Emirates) a malý peloton se roztrhl na dvě části.

Vpředu byli všichni důležití, Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Primož Roglič (Jumbo-Visma) i Damiano Caruso Bahrain Victorious). Drobnou ztrátu měli Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) a další, ale dokázali ztratu snížit na pouhé 2 sekundy. 

Armirail ztratil na Thomasovu skupinu pouze 33 sekund a udržel růžový trikot do druhého volného dne s náskokem 1:08. 

O něco napínavější je po dnešní etapě vrchařská soutěž. Stále vede Davide Bais (Eolo-Kometa), ale druhý Rubio snížil ztrátu na 28 bodů, třetí Pinot ztrácí 30 bodů a Healy 36 bodů.