Přeplánovanému evropskému šampionátu budou předcházet národní mistrovství v silničních závodech po celé Evropě a uskuteční se bezprostředně před startem Tour de France v Nice 29. srpna. 

Všechny individuální časovky mužů i žen se budou konat v pondělí 24. srpna. Elitní mužský silniční závod proběhne ve středu 26. srpna, elitní ženský o den později ve čtvrtek 27. srpna. Šampionát uzavřou v pátek silniční závody věkové kategorie juniorů a smíšená štafeta.  

Vloni v nizozemském Alkmaaru vyhrál časovku Remco Evenepoel a silniční závod Elia Viviani. V elite žen se v obou disciplínách prosadily domácí závodnice: Ellen van Dijk vyhrála časovku a Amy Pieters silniční závod. 

Ve svém prohlášení v pondělí UEC uvedla, že harmonogram byl navržen tak, aby umožnil elitním jezdcům v první řadě soutěžit při národních šampionátech naplánovaných na 23. srpna ve většině evropských zemí a po mistrovství Evropy odjet na Grand Départ nejprestižnějšího světového etapového závodu. 

Program mistrovství Evropy také umožní jezdcům účastnit se závodu Bretagne Classic - Ouest-France, francouzské jednorázovky nejvyšší kategorie, který se pojede 25. srpna v Plouay. Obdobně ženská verze tohoto závodu GP de Plouay-Lorient se uskuteční o den později 26. srpna. 

S ohledem na mimořádně obtížnou sezónu z důvodu zdravotní krize je možnost uspořádat mistrovství Evropy v silniční cyklistice bezpochyby velkým úspěchem a důvodem k hrdosti,“ uvedl prezident UEC Rocco Cattaneo. „Od začátku zdravotní krize jsme neúnavně pracovali, abychom se pokusili zachránit naplánované události, a po odložení šampionátu v Trentu na rok 2021 jsme cíleně usilovali, abychom letos nepřišli o naši hlavní událost.“