loading...

Její první soupeřku udolala těžká viróza už před startem, škoda. Oznámil to včera večer Lars Boom, šéf jejího týmu SD Worx. Kata Blanka Vas z Maďarska ukázala minulou neděli v Hoogerheide výtečnou formu, jediná mohla rozbít nejen nizozemskou hegemonii na pódiu, ale možná i prohnat van Empel. Zbytek velké čtyřky to totiž nedokázal… 

První odpadla Ceylin del Carmen Alvarado. Vítězka letošních seriálů Superprestige a světového poháru. Dlouho jezdila se Sarou Casasolou z Itálie, v závěru uhájila čtvrtou pozici. Na páté místo se ještě protlačila koncem zimy rozkvétající belgická naděje Laura Verdonschot. 

MS Tábor, Ženy Elite, Filip Bezděk-6.jpg

Druhá se držela dlouho Puck Pieterse. Před startem natáčela videa z trati, hrozila, že bude skákat obávané překážky… Ale ve druhé polovině jako by jí došly síly po nemoci, kterou překonala minulý týden. Jako jediná z nizozemsko-světového čtyřlístku si na velký titul musí ještě počkat. Houževnatá Lucinda Brand si dojela pro stříbro, už svou sedmou medaili z mistrovství světa v řadě, a prohodily si tak loňské pořadí.

Van Empel jezdila jistě, klidně a nekompromisně. Nebezpečné úseky raději slézala, nepotřebovala riskovat, výkonnostně soupeřky převyšovala, brzy měla jasný náskok – po druhém ze čtyř okruhů 35 vteřin, v cíli 1:20 minuty. Stala se teprve pátou ženou v historii (od roku 2000), která má víc než jeden titul (Vos 8, Kupfernagel 4, Cant 3, Leboucher 2). Na rekordmanku Marianne Vos, která letošní cyklokrosovou sezonu zrušila, jich ještě šest chybí, ale to vůbec nemusí být nedostižná meta, pokud u cyklokrosu vydrží… Van Empel vyhrála 20 z 18 závodů zimy, kdo jiný by si titul zasloužil víc. „Celou sezonu jsem dělala vše pro tenhle závod. Bylo to zvláštní den, všechno klaplo tak, jak mělo. Jsem šťastná, protože to není jen moje vítězství, ale celého týmu Fem, lidí okolo mě, kteří mi pomáhají,“ říkala.

MS Tábor, Ženy Elite, Filip Bezděk-12.jpg

Nikola Nosková se pohybovala na začátku třetí desítky, ale před půlkou závodu při výměně kola odstoupila. Terezy Tvarůžková a Vaníčková nedojely do konce, byly staženy o kolo zpět 28. a 29., za nimi jen další tři účastnice.

Medailové pořadí zemí po 2. dni MS: 1. Nizozemsko 2-1-1, 2. Francie 2-0-0, 3. Británie 0-2-0, 4. Belgie 0-1-2, 5. Slovensko 0-0-1.