loading...

Movistar je nejdéle existujícím profesionálním týmem světa, funguje už čtyřicet let, ale společnost  Movistar je hlavním sponzorem posledních deset let. Telekomunikační gigant Telefónica, vlastnící značku Movistar, deset let spolupracuje se společností Abarca, které patří profesionální licence WorldTour. Abarca zahajuje svou 41. sezónu v profi pelotonu a třetí rok také v ženské cyklistice. V Madridu byly představeny obě sestavy a také nové dresy od výrobce Alé. 

V roce 2020 dosáhnou cyklisté v dresech s logem Movistar na 3 miliony závodních kilometrů během deseti let. Během této doby vyhráli 280 závodů, tři Grand Tours a získali dva světové tituly.  

Movistar se letos rozhodl zapojit více zahraničních závodníků, základ sice tvoří španělští cyklisté, kterých je 21, ale dalšími posilami jsou mladí cizinci. Ženský tým získal jednu z prvních licencí WorldTour, které UCI ženám udělila. Ženský Movistar povedou španělské cyklistky Lourdes Oyarbide, Sheyla Gutiérrez, Eider Merino a Kolumbijka Paula Patiño.   

Muži poměrně výrazně oslabili, protože odešli hned tři lídři - Nairo Quintana, Richard Carapaz a Mikel Landa. Také odešla dlouholetá opora Andrej Amador a dalších osm jezdců. Naopak přišlo hned 14 posil, z nichž největším jménem je Enric Mas, nový lídr na celkové pořadí. 

Mas má před sebou velký úkol, musí nahradit tři slavné závodníky. Lídrem číslo 1 sice zůstává Alejandro Valverde, ale od Mase se i tak čeká hodně. Španělský vrchař neoznámil závodní program na příští rok, ale odhalil některé své záměry: "Chtěl bych jet dvě Grand Tours. Je mi 25 let, myslím, že je to ten správný čas. Mám na to, můžu to vyzkoušet. I když ještě přesně nevím, které závody budu kombinovat," řekl na madridské prezentaci. 

Je ale téměř jisté, že jedním ze závodů bude Tour de France. Zde by se měl potkat s Alejandrem Valverdem a třetím lídrem Marcem Solerem. Valverde ale nepojede na celkové pořadí, bude se připravovat na Olympijské hry a možná ani nedojede do Paříže. Na celkové pořadí by měl jet až na Vueltě. 

"Taky bych chtěl jet na Hry, ale bude to obtížné, protože Tour končí pět dní před silničním závodem," zmiňuje Mas, který v letošním roce moc nezářil a na své první Tour de France se do boje o celkové pořadí nezapojil a místo toho pomáhal Julianu Alaphilippovi.    

Zkušený Valverde bude mít opět velmi nabitou sezónu. Důležité budou jarní klasiky, hlavním cílem jsou Olympijské hry a poté Vuelta a světový šampionát ve Švýcarsku. Mnohem více příležitostí by měl dostat Marc Soler, bývalý vítěz Tour de l´Avenir a Paříž - Nice. Solerovi je teprve 26 let a kromě třítýdenních závodů by se měl soustředit i na kratší etapáky. 

Mužský tým: Juan Diego Alba (Kolumbie), Jorge Arcas (Španělsko), Carlos Betancur (Kolumbie), Héctor Carretero (Španělsko), Dario Cataldo (Itálie), Gabriel Cullaigh (VB), Iñigo Elosegui (Španělsko), Imanol Erviti (Španělsko), Juri Hollmann (Německo), Johan Jacobs (Švýcarsko), Matteo Jorgenson (USA), Enric Mas (Španělsko), Lluís Mas (Španělsko), Sebastián Mora (Španělsko), Mathias Norsgaard (Dánsko), Nelson Oliveira (Portugalsko), Antonio Pedrero (Španělsko), Edu Prades (Španělsko), Jürgen Roelandts (Belgie), José Joaquín Rojas (Španělsko), Einer Rubio (Kolumbie), Sergio Samitier (Španělsko), Eduardo Sepúlveda (Argentina), Marc Soler (Španělsko), Albert Torres (Španělsko), Alejandro Valverde (Španělsko), Carlos Verona (Španělsko), Davide Villella (Itálie). Generální manažer: Eusebio Unzué (Španělsko). Sportovní ředitelé: José Luis Arrieta (Španělsko), Chente García Acosta (Španělsko), José Luis Jaimerena (Španělsko), Pablo Lastras (Španělsko), Maximilian Sciandri (VB).

Ženský tým: Katrine Aalerud (Norsko), Aude Biannic (Francie), Jelena Erić (Srbsko), Alicia González (Španělsko), Barbara Guarischi (Itálie), Sheyla Gutiérrez (Španělsko), Eider Merino (Španělsko), Lourdes Oyarbide (Španělsko), Paula Patiño (Kolumbie), Gloria Rodríguez (Španělsko), Alba Teruel (Španělsko). Manažer: Sebastián Unzué (Španělsko). Sportovní ředitel: Jorge Sanz (Španělsko).