Týmy Ineos a Jumbo - Visma se na Tour de France chystají se třemi lídry. Zatímco v britské sestavě se očekává nejlepší výkon od Egana Bernala, v dresu nizozemského celku je trumfem Primož Roglič, vítěz poslední Vuelty. 

Tým Ineos je v posledních letech nejsilnější a zejména na Tour. Ale nyní je vše jinak a přejeme si, abychom dokázali udělat maximum a porazili je," přiznává slovinský cyklista převahu Britů v posledních letech. A největší hrozbou je Egan Bernal, vítěz posledního ročníku Tour, kde ovšem Primož Roglič chyběl, protože zvolil starty na Giru a Vueltě. Musím být lepší než on. Je to velmi dobrý závodník. Na poslední Tour se ukázal být dobrý ve všem. Na Tour musíte být od začátku dobří. Musíte se vyhnout všem problémům, které se mohou během závodu vyskytnout, a naplánovat nejlepší strategii." 

Přesně v tom byl Ineos a Sky nejlepší a neporazitelný. Pro Jumbo - Visma bude těžké čelit kolektivní síle Ineosu. Lídři Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk a Primož Roglič jsou velmi dobří, ale budou stejně kvalitní i domestici. A jak si tým poradí s taktikou? Myslím, že je to docela jednoduché. Chci vyhrát Tour de France s týmem. Doufám, že odvedem dobrou práci. Máme skvělý tým, Tom a Kruijswijk mají pro závod odlišné vlastnosti, takže uvidíme, až závod začne. Ať jste v horách, nebo v časovce, musíte být připraveni na všechno, abyste vyhráli Tour de France. Musíte být všude nejlepší, abyste mohli najet čas na soupeře," říká v rozhovoru pro El Tiempo.

Roglič loni na Giru a Vueltě poznal, že pouze jedna jeho silná stránka k vítězství nestačí. Na Giru vítězil v časovce, ale v horách svůj náskok neuhlídal. Jeho výkon ovlivnila chybná taktika a slabý tým, ale také onemocnění. Nakonec z toho bylo třetí místo. Ale do Vuelty se ještě lepšil, především v kopcích, a suverénně zvítězil. Na Bernala moc času v časovkách nezíská, protože v programu je jen jedna s cílem na kopci. Nezbývá mu nic jiného, než útočit i v horách. A to bude proti Ineosu velmi těžké.     

Velký vliv na formu závodníků ovšem bude mít letošní netradiční sezóna s odloženými starty. Všechno se změnilo, všechno je v této sezóně matoucí. Závodní přestávka a nedostatek možností trénovat a závodit a změny v kalendáři nás mohou tak či onak ovlivnit. Uvidíme, jak půjde návrat k závodění a jak se všichni jezdci budou cítit, protože to rozhodně není normální." 

Roglič zatím neplánuje nic po Tour de France, protože nejistot je příliš mnoho. Ale obhajobu titulu na španělské Vueltě nevylučuje. Nevím, co bude. Všechno je možné. Prozatím se musím soustředit na Tour de France. V této době je velmi těžké sestavit podrobný plán. Samozřejmě bych chtěl obhájit titul na Vuelta a España, ale prozatím se připravuji Tour a uvidíme, co se bude dít dál."