Španělská Vuelta se po individuání časovce do Pau stala poněkud neatraktivním závodem, aspoň co se týče boje o celkové vítěztsví. Primož Roglič je příliš silný, v časovce získal náskok a v kopcích jede s každým, kdo je zrovna nejsilnější. Občas je o Tadej Pogačar, jindy Alejandro Valverde, ale bez problému hlídá vedení. Výsledkem toho je, že svůj náskok postupně navyšuje. A soupeři jsou s tím smíření. 

V neděli a v pondělí jsme měli sledovat dvě velké bitvy v dlouhých kopcích. Ale nic z toho nebylo. Čekalo se až na cílový výjezd. V neděli Roglič stínoval Valverdeho a najel čas na Pogačara a Miguela Angela Lopeze, v pondělí zase následoval Pogačara a Lopeze a získal na Valverdeho. Pro Rogliče to byl ideální scénář. 

Soupeři už vědí, že o vítězství nejedou a bojují o zbylá dvě místa na stupních vítězů. Valverde rád spolupracoval s Rogličem ve výjezdu na Santuario del Acebo, protože najel cenné vteřiny na Pogačara a Lopeze. A naopak Lopez a Pogačar se nesnažili zbavit Rogliče v dojezdu na Alto de La Cubilla a radši se snažili najet nějaký čas na Valverdeho.       

Pro všechny tři je umístění na pódiu příliš cenné, než aby vsadili vše na velký útok na Rogliče. 39letý Valverde už neměl patřit k favoritům, ale stále se drží na druhém místě. V pondělí projevil první známky slabosti, ale stále před Pogačarem vede o 54 sekundy. Lopez na Valverdeho ztrácí 1:11. Takže v boji o druhé a třetí místo není nic hotové, jen Roglič je pryč.

 

"Stále se může stát cokoliv. Lídr může rupnout, my můžeme ztratit více času. Mnohokrát jsme viděli, že třetí týden si vybral svou daň na jakkoliv silném závodníkovi. Pořád jedeme o všechno, ale jsme realisté, Roglič je velmi silný. Ale i jeho jsme v minulosti viděli ztratit ve třetím týdnu. Ale vypadá stále hodně čerstvý. Zkusíme to. Jestli budeme moci jet jen o pódium, tak se o to taky pokusíme. Moje úspěchy už jsou docela dobré, hlavně tady na Vueltě, ale pódium by bylo hezké, kdybychom neměli šanci bojovat o vítězství v dalších dnech," zhodnotil své šance Alejandro Valverde. 

Valverdemu je jasné, že Rogliče už nejspíš neohrozí, Slovinec by musel mít velkou smůlu. Zastavit ho může pád a technické problémy, na Giru byl nemocný a proto nedokázal bojovat s Vincenzem Nibalim o druhé místo. Ale posledních pět etapy příliš náročně nevypadá. 

V 17. etapě bude silně foukat, což by mohl být další velký problém pro každého lídra, ale Rogliče by měl tým Jumbo - Visma ochránit. Bude foukat do zad, takže terezíny jsou opravdu reálné, ale záleží také na ochotě závodníků trpět sedmnáctý den závodu. Když bude příležitost, půjdou Movistar a Astana po ní? 

18. etapa je opět horská se čtyřmi vrcholy 1. kategorie, ale všechny jsou docela mírné. Končí se po dlouhém sjezdu a krátkém a mírném výjezdu. 19. etapa je rovinatá a neočekáváme žádné drama. 20. etapa je poslední horská s jen jedním větším kopcem 1. kategorie. Dojíždí se do mírného stoupání 3. kategorie. Ohrozit Rogliče v této etapě bude velmi složité. A nic se nejspíš nestane ani v poslední etapě v Madridu.

Stát se stále může ledacos, ale na prohru Primože Rogliče bychom si nevsadili nic. Je jednoduše příliš dobrý a všestranný závodník. Když se ho novináři zeptali, co je klíčem k jeho současnému úspěchu a zda je to sebevědomí, odpověděl svým typickým stylem: "Ano, může to být sebevědomí, ale důležitá je výkonnost, takže je to spíš výkonnost. Ta rozhoduje."