Celek vedený Patrickem Lefeverem nabízí starším závodníkům pouze jednoleté smlouvy a Štybar není výjimkou. Quick-Step Alpha Vinyl, jak se tým bude příšt rok jmenovat, mu dal smlouvu pouze do konce roku 2022. Pětatřicetiletý Čech mezi silničními profesionály nejezdil za jinou stáj. První smlouvu podepsal v roce 2011, kdy ještě kombinoval silnici s cyklokrosem. Po třech světových titulech se zaměřil na silniční závody a dosáhl mnoha vítězství, ale svůj hlavní cíl ještě nenaplnil. V příštím roce se opět pokusí vyhrát jednu z monumentálních klasik. 

Jsem rád, že můžu v týmu zůstat. Bude to moje už dvanáctá sezóna a doufám, že tu ukončím za pár let kariéru. Jsem vděčný i kvůli situaci, v jaké jsem se ocitl. Loni jsem přišel o Tour de France kvůli problémům s kolenem a kvůli tomu jsem nebyl silný ani na klasikách. Vrátil jsem se letos na E3 Prijs a Gent - Wevelgem, ale pak jsem měl problémy se srdečním rytmem. Byl to opravdu těžký rok. Musel jsem začít od nuly. Opět jsem začal závodit a spadl jsem na Hagelandu, takže návrat byl opět složitý. Na Vueltě jsem se konečně dostal do formy před světovým šampionátem a doufal jsem, že to dopadne dobře a naštěstí ano, říká Štybar po podpisu nové smlouvy. 

Patrick Lefevere oceňuje Štybarovu loajalitu: Zdeněk je jedním z nejzkušenějších jezdců v pelotonu a důležitým členem týmu, vždy pro tým odevzdá vše, co může. A také je to kvalitní závodník, důkazem jsou jeho vítězství a věříme, že dokáže zajet dobré výsledky i v příštím roce.

Sám Štybar si dává hodně vysoké cíle. Především na jaře, v sezóně klasik: Období klasik je samozřejmě mým cílem. Mým snem je vyhrát Kolem Flander a Paříž - Roubaix. Opět se na to zaměřím. Také bych se rád vrátil na Tour de France, nemám z toho kvůli loňsku dobrý pocit. Letošní rok se zdál být katastrofální, ale nakonec to nebylo tak špatné. Bylo to psychicky náročné, ale jsem vděčný za podporu, kterou mi tým poskytl. Těžké chvíle začaly loni před Tour a pak přišly problémy se srdcem.

Štybar přišel o start na oblíbeném Ronde, ale díky odložení Paříž - Roubaix se mohl začít připravovat na podzimní sezónu. Bohužel ani na podzim to na Roubaix nedopadlo podle představ: Věděl jsem, že to bude strašně nervózní a složité. Nemohl jsem se dočkat, ale během závodu jsem se necítil dobře. Prochladl jsem a měl problém se zažíváním. Nedokázal jsem ani zrychlit. A v takový den potřebujete štěstí a taky dobré nohy, nic se nesmí pokazit.

Štybar se letos v zimě vrátí k několika cyklokrosům, ale pouze kvůli tréninku: Pojedu nějaké cyklokrosové závody, protože je mám rád. Je to dobrá příprava ve skvělé atmosféře díky fanouškům. Je to trochu jako šampionát v Lovani, ale tady zažijete to samé na každém závodě na mnohem kratší trati.

Zatímco Roman Kreuziger a Petr Vakoč nedávno ukončili své závodní kariéry, o něco starší Štybar se je nechystá následovat. Závodění ho stále baví a má před sebou spoustu cílů. Nemám určené datum, kdy s tím praštím. Občas máte lepší chvíle, jindy zase horší. Myslím, že na kole budu jezdit vždy. Když nejsem na kole, chybí mi to. Na silnici jsem přešel v roce 2013, to není tak dlouho a myslím, že je to jeden z důvodů, proč ještě u závodění vydržím. Poznám, kdy toho už bude dost, ale zatím to tak není.