Hlavní závod pro muže a juniory natočil 35 kol a 42 km, na prize-money se rozdalo 15 000 Kč a věcné ceny v hodnotě 90 000 Kč. Závod Masters a kadetů (20 okruhů a 24 km) vyhrál Adam Škopek z Jaroměře (34:23,30), ženy na stejných distancích Adéla Lhotáková (Massi, Velocoach,cz, 35:52,74). V cíli jste napočítali celkem 66 lidí.

Mně se to moc líbilo, jsem takovými závody odchovaný. Ale šlo spíš o souboj ATT proti Elkovu, my ostatní jsme se dokázali dotáhnout až v závěru. A další hobíci neměli ve společném závodě žádnou šanci, takže jich ani moc nepřijelo, kteří by ještě sbírali body do RoadCupu,“ komentoval Petr Fiala, který si tu jen potvrdil celkový triumf v SuperPoháru.

Rozlučkovou párty si tu před nadcházejícími 39. narozeninami nachystal Jan Bárta. Bývalý člen stáje Bora, druhý v etapě na Giru 2012, nebo 25. celkově na Tour 2015 a znamenitý časovkář. V eliminátoru, sprintu na padesát metrů, tady porazil Jiřího Petruše, v hlavním závodě skončil šestý. „Sám jsem jim to ještě nandal, myslím, že mi to nenechali. Ve Velké ceně měl týmovou převahu ATT Investments. Odjeli ve dvou, za nimi se přestalo spolupracovat. Snažil jsem se pomoci Dominikovi (Neumanovi), ale bývalý dráhař (Kelemen) ten finiš zvládl líp,“ komentoval výsledek.

Barta.jpg

„Ale tohle kritérium má příjemnou atmosféru, skvělou organizaci a hlavně se koná v centru města v Hradci (Králové), kde sídlí náš klub. Jezdím tady vždycky rád. Pro dobrý výsledek se potřebujete držet stále vepředu. Je tam ostrá pravá, až o stoosmdesát stupňů, skáče se chodník. Pak kostky na pěší zóně, úplně cítíte, jak se pod vámi hýbou. Jedna byla tentokrát opravdu hodně volná…,“ usmíval se.

Po Rafkarně se vydal ještě na skutečně poslední „pracovní“ štaci Okolo Slovenska. „Poslední měsíc sezóny se už obvykle moc netrénuje, spíš jen taková údržba. Ale slíbil jsem to týmu, tak proč ne,“ připomenul. V konkurenci QuickStepu a dalších elitních cyklistů přispěl k 12. místu týmu a 25. lídra Neumana, sám skončil celkově 54.

Barta_2.jpg

Co teď bude dál? „Dám si pauzu a rozkoukám se, chci doma dohnat všechny resty a věnovat se rodině. Mám dvě děti a víkendy plánuju trávit s nimi, proto moc nepočítám s tím, že bych se věnoval nějak víc cyklistice. Alespoň v dohledné době,“ dodal.

Velká cena HK se jezdí už od roku 1964. Jako obvykle tu závodily i děti, jel se Český pohár v koloběhu a poprvé se konal i Běh na 5 km (nebo 4x1,2 km), který vyhrál Dominik Chlupáč za 14:19. Charitativní závod Jezdi a pomáhej vybral pro hendikepované děti 10 510 Kč. A ke všemu i po sportu hrála kapela Electrophonix.

RoadRace 2023 vyhrál celkově Martin Šrajer, který tu nejel. Už dříve bylo jisté vítězství Jany Milec Jiřincové (TDF). Superpohár a RoadMarathon vyhrál Petr Fiala (Xeelo), mezi ženami Jana Milec Jiřincová získala Superpohár a Hana Rippelová vytrvalecký RoadMarathon.

Fiala.jpg

Výsledky VCHK 

Celkové výsledky RoadCupu