Oficiálně jsou za neo-profesionály považováni mladí závodníci, kteří podepsali svou první profesionální smlouvu. Ta je minimálně dvouletá a platí pro závodníky ve WorldTour a v profikontinentálních týmech. Do našeho výběru jsme zařadili závodníky, kteří budou jezdit za týmy WorldTour a doposud působili nejvýše v kontinentálních celcích. 

Edoardo Affini (Mitchelton - Scott)

Specialista na časovky Edoardo Affini zvolil na Itala netradiční cestu k profesionálům. Dva roky závodil za nizozemský development tým SEG Racing Academy a dokázal získat titul mistra Evropy a Itálie v časovce a domácí titul si vyjel i v silničním závodě s hromadným startem. Na malém Giru vyhrál prolog a potvrdil tak pověst skvělého časovkáře. Na světovém šampionátu mu medaile unikla o šest sekund a skončil čtvrtý. Zatím je zaměřen poměrně jednostranně na časovky, ale velké věci by mohl předvádět i na kostkách a v rovinatých závodech. 


Stan Dewulf (Lotto Soudal)

Na talentované klasikáře je v Belgii vytvářen velký tlak a nevyhne se mu nejspíš ani Stan Dewulf. Od vítěze Paříž - Roubaix Espoirs se nic jiného, než dobré výsledky na kostkách, ani očekávat nedá. Na farmě týmu Lotto Soudal ale byl úspěšný v mnoha typech závodů, včetně celkového pořadí etapáků. Třetí skončil na Okolo jižních Čech, druhý byl na Kolem Bretaně a Le Triptyque des Monts et Chateaux. Dewulf je možnou budoucí hvězdou klasik, jehož nejsilnější zbraní je, kromě vynikající kondice, cit pro správně načasovaný útok.   


Marc Hirschi (Sunweb)

Mistr světa a mistr Evropy. Marc Hirschi si těžko mohl představit lepší poslední sezónu v kategorii U23. Švýcarský cyklista ovládl oba velké šampionáty kategorie nadějí a vysloužil si přestup do WorldTour ve věku pouhých dvaceti let. Kromě titulů mistra světa a Evropy vyhrál také etapu na Istrian Spring Trophy, nejtěžší etapu na Závodě míru U23 s dojezdem na Dlouhých stráních a etapu Kolem Alsaska. Na Závodě míru obsadil celkové třetí místo a na Kolem Alsaska druhou příčku. Hirschi je drobný závodník se skvělými vrchařskými schopnostmi, ale nejzajímavější je na něm jeho cit pro vývoj závodu a silná psychika. Měl by se rychle prosadit i na nejvyšší úrovni.      


Matteo Moschetti (Trek - Segafredo)

Italové umějí vychovat skvělé spurtery a Matteo Moschetti je nejnovějším "přírůstkem do rodiny". Moschetti podepsal profesionální smlouvu s týmem Trek - Segafredo už loni v březnu, americký tým si ho radši zajistil dřív, než se o rychlého závodníka začaly zajímat i další celky. Loňskou sezónu strávil v týmu Alberta Contadora Polartec - Kometa a vyhrál devět závodů, včetně etap na Kolem Maďarska a Kolem Burgosu. V Treku náhradí Giacoma Nizzola, který odešel do Dimension Data, ale očekávají se od něj větší úspěchy. 


Joris Nieuwenhuis (Sunweb)

Z cyklokrosu na silnici často přicházejí mimořádní talenti a je to také případ Nizozemce Jorise Nieuwenhuise. Cyklokrosový mistr světa U23 z roku 2017 postoupil z development sestavy Sunwebu do týmu WorldTour, ale cyklokrosu se nevzdává. V probíhající sezóně bojuje s nejlepšími cyklokrosaři o přední příčky a sní o titulu mistra světa a na silnici o vítězství na Paříž - Roubaix. Nieuwenhuis je všestranný závodník, ale nejvíce ho baví severské klasiky, na které se hodlá v budoucnu zaměřit.  


Tadej Pogačar (UAE Emirates)

Jestli Marc Hirschi vládl šampionátům, Slovinec Tadej Pogačar byl vládcem etapových závodů v kategorii U23. Dvacetiletý vrchař vyhrál Tour de l´Avenir, Závod míru U23 a Giro delle Regione Friuli Venezia Giulia a získal angažmá v UAE Emirates. Pogačar je specialistou na etapové závody a jednou chce vyhrávat Grand Tours. Už loni dojel čtvrtý na Kolem Slovinska za Primožem Rogličem, Rigobertem Uranem a Matejem Mohoričem a porazil špičkové profesionály. Sezónu začíná už v Austrálii na Tour Down Under a v plánu má těžké etapové závody včetně Kolem Katalánska a Kolem Romandie.  

Stephen Williams (Bahrain - Merida)

Velšan Stevie Williams je další velkou nadějí ostrovní cyklistiky. Boom britské cyklistiky stále nekončí, letos Britové vyhráli všechny závody Grand Tour a Williams by se k nim mohl brzo přidat. Kromě štíhlé postavy a vrchařských kvalit ho zdobí i rychlý spurt a mnohým připomíná Daniela Martina. Ardenské a další kopcovité klasiky budou jeho oblíbeným terénem. Stejně jako Affini je odchovancem SEG Racing Academy a místo tradičnějšího přestupu do Sky zvolil tým Bahrain - Merida. Zde se v prvním roce profesionální kariéry bude učit od toho nejpovolanějšího, od Vincenza Nibaliho.    

Kromě výše zmíněných závodníků budou dalšími zajímavými nováčky ve WorldTour vrchaři Jaakko Hänninen (AG2R La Mondiale) a Luis Villalobos (EF Education First), klasikáři Rasmus Tiller (Dimension Data), Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick-Step), Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), sprinteři Cees Bol (Sunweb) a Max Kanter (Sunweb) a další. 

Foto Sunweb, Sirotti, Jan Brychta/Závod míru U23