Nairo Quintana momentálně vede španělskou Vueltu a první volný den poslední Grand Tour sezóny byl ideální příležitostí k oznámení nového působiště. Quintana se s celkem Arkéa - Samsic dohodl na tříletém kontraktu, ačkoliv se v posledních dnech spekulovalo o zájmu UAE Emirates. 

Quintana není sám, kdo bretaňskou sestavu posílí. Společně s ním přestupuje i jeho bratr Dayer z Neri Sottoli a další Kolumbijec Winner Anacona z Movistaru. Čtvrtým nováčkem je Ital Diego Rosa, který se neprosadil v Ineosu. 

Pro Quintanu je to velká změna, skoro celou svou profesionální kariéru závodil za Movistar. Ve španělském týmu strávil osm let, vyhrál 39 závodů včetně Giro d´Italia a Vuelty a většinou měl vynikající týmovou podporu. V posledních letech se ale také dostal do několika konfliktů s vedením Movistaru. Například v roce 2017 se chtěl soustředit na Tour de France, ale musel objet i Giro, kde skončil druhý a na Tour neuspěl.

V Arkéa - Samsic nebude mít příliš silný tým, navíc se nemůže spoléhat na start na každé velkém závodě, protože Arkéa nemá licenci WorldTour a těžko odhadovat, jaká je šance na postup do nejvyšší divize. Emmanuel Hubert, ředitel týmu Arkéa - Samsic je ale velmi ambiciózní: "Je mi velkou ctí přivítat velkého lídra Naira Quintanu a tři dobré vrchaře Winnera Anaconu, Dayera Quintanu a Diega Rosu. Náš tým na příští rok složený z 28 jezdců nám můžou závidět nejlepší týmy WorldTour. Máme tři sezóny na vítězství na Grand Tour. Spojení Naira Quintany s Warrenem Barguilem bude naší silnou stránkou. Musí spolupracovat. Nairo vyhrál Giro a Vueltu a třikrát stál na pódiu Tour de France a jsem přesvědčen, že i Warren má na dobrá umístění v celkovém pořadí a chceme ho v tom podporovat."

Winner Anacona - Diego Rosa - Dayer Quintana

Hubert chce vytvořit silný vrchařský celek s ambicemi na celkovém pořadí v nejtěžších závodech: "Kolem našich dvou lídrů chceme vybudovat silnou skupinu vrchařů. Vybudujeme tréninkové centrum na jihu Francie a s podporou našich sponzorů se chceme zlepšit ve všech terénech, což znamená posílit i ve spurtech. Víc oznámíme v polovině září." 

Sám Quintana své ambice nesnižuje, dvě Grand Tour už vyhrál, ale ten hlavní cíl zůstává nesplněn: "Moje cíle jsou stále stejné. Osobně, i jako tým, chceme bojovat o vítězství na Tour de France. Je to zlom v mé kariéře, ale je to pozitivní změna. Budu si muset zvyknout na určité věci, naučit se francouzsky, ale hlavní je, že budu pokračovat v tom, co mám rád."

"Tým je zajímavý, Warrena už dobře znám, účastníme se stejných závodů od mládežnických kategorií. Sportovní ředitel se rozhodl přijmout jezdce, ke kterým mám blízko. Je pro mě důležité, že se setkám s Winnerem, Dayerem a Diegem Rosou. 

Quintanovi mají smlouvu na tři roky, Anacona a Rosa na dvě sezóny. Zatímco oba Kolumbijci jsou ryzí vrchaři a domestici, Rosa by se rád prosadil sám v těžkých jednorázových závodech. V době angažmá v Astaně byl například druhý a pátý na Kolem Lombardie a vyhrál klasiku Milano - Torino a etapu na Kolem Baskicka. Jeho vývoj se ve Sky a Ineosu zastavil a už dva roky nejel žádnou Grand Tour.