Před letošní sezónou bylo hodně důvodů těšit se na novou silniční sezónu a některé předpoklady z článku "Na co se těšit v příštím roce" se vyplnily a jiné ne. Zrekapitulujme si uplynulý rok. 

Vacek a Evenepoel poprvé mezi profesionály

Dva velmi talentovaní junioři se letos poprvé objevili mezi profesionály, ale dařilo se bohužel jen jednomu. Remco Evenepoel překonal všechna očekávání a hned se zařadil mezi lídry týmu Deceuninck - Quick-Step. Jeho talent je naprosto neuvěřitelný. V prvním roce mezi muži vyhrál pět závodů, celkové pořadí a etapu Kolem Belgie, etapu Adriatica Ionica, Clasicu San Sebastian a Mistrovství Evropy v časovce a navíc přidal stříbro ze světového šampionátu v časovce. To vše v 19 letech! 

Stejně starému vrchaři Karlu Vackovi se naopak nedařilo. V týmu Hagens Berman Axeon nedostal moc příležitostí, má za sebou pouze 25 závodních dní, neuspěl na Závodu míru (22.) a malém Giru (nedokončil). Ale každý cyklista si na přechod z juniorů mezi muže zvyká různě dlouho a Vacek je dostatečně talentovaný na to, aby se v budoucnu mezi profesionály prosadil. 

Valverde poprvé na Ronde

Alejandro Valverde opravdu poprvé vyzkoušel klasiku Kolem Flander, navíc v dresu mistra světa a dokázal se dostat do první desítky, dojel osmý. Pro debutanta je to skvělý výsledek, ale Valverde byl letos na jaře slabší než dřív a spíše strádal. Ve formě byl až v létě a na podzim. Zkusí Ronde ještě jednou? 

Dočká se Štybar velkého klasikářského vítězství?

Ano! Dokonce hned dvou. Zdeněk Štybar má za sebou nejlepší jaro kariéry, konečně vyhrál dvě belgické klasiky Omloop Het Nieuwsblad a E3 BinckBank Classic. Monumenty mu nevyšly, ale vítězství na Omloopu a E3 je víc než další pódium na Roubaix nebo Kolem Flander. A na nejvyšší stupeň na těchto závodech se může dostat už příští rok. 

Van der Poel a Van Aert proti sobě i na silnici 

Nakonec moc nezávodili proti sobě, ale jejich výkony byly skvělé. Mathieu van der Poel vyhrál několik klasik včetně Amstel Gold Race, Wout van Aert zaujal neúnavnou jízdou na Paříž - Roubaix a vítězstvími v etapách Critérium du Dauphiné a především na Tour de France. Francouzský závod pro něj skončil nešťastně a stále se musí léčit z vážného svalového zranění, ale snad se na jaře vrátí v plné formě.  

Kreuziger opět lídrem 

Příležitosti prosadit se nepochybně měl, ale nevyužil je. Roman Kreuziger letos strádal, stejně jako celý tým Dimension Data. V roli lídra objel spoustu závodů, ale nevyšly mu jarní etapáky a klasiky, ani Tour de France a konec roku ovlivnila nemoc. Český cyklista však mívá mnohem lepší druhé roky v novém týmu a celý celek NTT by měl být o něco silnější, což by mělo pomoci i Kreuzigerovi. Příští rok by mohl uspět na Olympijských hrách a na Mistrovství světa. Těžké jednorázovky mu jdou nejlépe a tyto dva závody budou hodně těžké. 

Nabité Giro ďItalia

Zase taková sláva to nebyla. Chyběl Egan Bernal, odstoupil Tom Dumoulin, slabý byl Simon Yates a tak nezklamali jen Primož Roglič a Vincenzo Nibali a všechny překvapil Richard Carapaz. Samotný závod byl atraktivní a vyhrál ten nejlepší. Kdo se na start Gira postaví příští rok, je stále ve hvězdách.  

Nejistota kolem týmu Sky

Předpokládali jsme, že tak silného sponzora, jakým byla společnost Sky, už David Brailsford nesežene. Ach, jak jsme se mýlili. Nový sponzor, společnost Ineos, je ještě štědřejší a po dalším vítězství na Tour de France chce britský celek uspět i na ostatních velkých závodech. Sestava Egan Bernal, Chris Froome, Geraint Thomas, Richard Carapaz, Pavel Sivakov, Ivan Sosa a další nahání strach.    

Vyrovná Chris Froome rekord Tour? 

Pokus vyhrát Tour číslo 5 se odkládá na rok 2020. Chris Froome měl před sebou jasný cíl, vyrovnat rekord v počtu vítězství na Tour a vše zkazila malá nepozornost a velká smůla. Při zkoušení tratě časovky na Critérium du Dauphiné tvrdě upadl a přišel o zbytek sezóny. Není ani jasné, zda bude zpět v dobré formě a jestli bude tím závodníkem, jakým býval.   

Sagan opět favoritem Mistrovství světa

Favoritem byl, formu měl, ale neuspěl. Pokud se tak páté místo na světovém šmapionátu dá nazvat. V případě Petra Sagana to ale neúspěch je, protože už bere jen vítězství. Rekordní čtvrtý titul nezíská ani v příštím roce, trať ve Švýcarsku bude pro vrchaře a vhodná není ani trať olympijského závodu. Hlavním cílem tak budou klasiky, debut na Giru a další Tour de France. 

Návrat Petra Vakoče

Petr Vakoč těžkou zkoušku zvládl. Po příšerném zranění se vrátil do pelotonu a byl platným členem silné sestavy Deceuninck - Quick-Step. Nijak se nešetřil, zvládl 74 závodní dny a to se nedostal na žádnou Grand Tour. Byl tedy hodně na cestách, což dokáže pořádně unavit. Je zřejmé, že v profesionální kariéře pokračovat může, ale v jakém týmu? To zatím nevíme. Deceuninck - Quick-Step už to asi nebude a přestup by Vakočovi neměl ublížit, naopak by mohl dostávat více příležitostí vést tým.