12. etapa Giro d´Italia měla start i cíl v Cesenaticu a byl věnována památce Marca Pantaniho. V kopcích v okolí Cesenatica si to o vítězství rozdali uprchlíci. Těch bylo maximálně čtrnáct a vytvořili si až 13 minut náskoku.

Jhonatan Narváez, Mark Padun (Bahrain - McLaren), Max Richeze (UAE Emirates), Simon Pellaud (Androni - Sidermec), Simon Clarke (EF), Cesare Benedetti (BORA - hansgrohe), Victor Campenaerts (NTT), Joey Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Cofidis), Etienne van Empel (Vini Zabú - KTM), Francois Bidard (AG2R La Mondiale), Hector Carretero (Movistar), Albert Torres (Movistar) a Manuele Boaro (Astana) tvořili velký únik, který dostal spoustu prostoru a času.     

NTT v ofenzivě 

Náskok uprchlíků se začal rapidně snižovat po nástupu týmu NTT do čela hlavního pole. Jihoafrická sestava rozjela ostré tempo a postupně utrhla všechny pomocníky Vincenza Nibaliho (Trek - Segafredo) a Jakoba Fuglsanga (Astana), kteří zůstali ve skupině sami a bez podpory. Z vedoucí skupiny se zpět stáhl i Campenaerts, aby pomohl udržovat vysoké tempo a připravit půdu pro útok Domenica Pozzoviva. 

Na čele závodu se mezitím hodně útočilo, protože skupina byla příliš velká a k útokům vybízela i strmá stoupání. Nejdříve to zkusil Pellaud, ke kterému se přidali Benedetti a Rosskopf, ale daleko se nedostali a většina skupiny se opět sjela. 

Později v mokrém sjezdu zaútočil Clarke, v následujícím kopci ho dojeli Narváez a Padun a 51 kilometrů před cílem se Australana zbavili. Narváez a Padun spolupracovali více než dobře, a to až do sjezdu z psoledního stoupání Gorgola. 24 kilometry před cílem měl Ukrajinec Padun defekt a musel měnit kolo. Ztratil 30 sekund a musel začít stíhací jízdu, protože Narváez na nic nečekal a pokračoval na plný plyn. 

Padunovi se na rovině před Cesenaticem podařilo stáhnout ztrátu na pouhých 9 sekund, ale do cíle zbývalo ještě 10 kilometrů a Ukrajinci vzápětí došly síly a začal opět ztrácet. Narváezovi tak nestálo nic v cestě a získal své první vítězství na Grand Tour a první vítězství na úrovni WorldTour. Druhý skončil Padun se ztrátou 1:08, třetí Clarke zaostal o 6:50.  

Snaha NTT k ničemu nevedla

Jezdci týmu NTT utratili spoustu sil, ale k ničemu jjeoich snaha nevedla. V psoledním stoupání Gorgola se sice na čele na chvíli objevil Domenico Pozzovivo, ale v krátkém výjezdu nedokázal nikoho utrhnout a 30 kilometrů před cílem pro favority závod skončil. 

Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) udržel růžový dres s velkým přehledem, navíc k sobě neustále měl několik týmových kolegů, zejména James Knox a Mikkel Honoré se vyznamenali. V celkovém pořadí se skoro nic nezměnilo, pouze Hermann Pernsteiner (Bahrain - McLaren) ztratil kvůli technickým problémům 2:18 na ostatní lídry  apropadl se z 10. místa na 14.