Primož Roglič neudělal během celé dosavadní Tour de France jedinou chybu. Nemá problémy v horách, na větru, s defekty, technikou, s ničím. Velkou zásluhu na tom má silný tým Jumbo - Visma, ale také jeho klidná a soustředěná povaha. Ale dokonce i on začíná být před koncem Tour nervózní. Poznal totiž, že v kopcích může být poražen. 

Tadej Pogačar je nejlepším vrchařem dosavadního průběhu Tour de France. Mladý Slovinec ztratil  minutu a půl ve větrné etapě, ale od té doby snižuje ztrátu v každé těžké horské etapě. Nyní na druhé příčce ztrácí 40 sekund na Primože Roglič. A ten si už nemůže dovolit další snížení náskoku. I když je velkým favoritem sobotní časovky na Planche des Belles Filles. 

Myslím, že je pořád lepší začít časovku se čtyřicetivteřinovým náskokem, než se čtyřicetisekundovou ztrátou. Na druhou stranu to nikdy není dost, protože i když vedete o pět minut, chcete víc. Budeme bojovat o každou sekundu, ale jsme spokojení se současnou situací," tvrdí Roglič. 

Znamená to, že si na Col de la Loze bude pouze hlídat Pogačara a útočit nebude? Očekávám Tadejovy útoky. V prvních horských etapách byl nejlepší. Zaměříme se na něj a na svůj vlastní výkon." 

Stoupání Col de la Loze v závěru 17. etapy je nejtěžším výjezdem celé Tour. 21,5 kilometru dlouhý kopec má v průměru 7,8 %, ale to nejtěžší přijde až v posledních 4,5 kilometrech, kdy se pojede na cyklostezce s 24% maximem. Závodníci budou s útoky čekat až na poslední kilometry, což nenahrává dramatickému vývoji. Navíc je docela možné, že o etapu pojedou opět uprchlíci. Jumbo - Visma nechá skupině v úniku dost prostoru, aby bonusové sekundy na vrcholu nezískal Pogačar.  A žádný jiný tým nejspíš nedokáže kontrolovat závod. Rozhodně ne UAE Emirates. Může to tak být. Bonifikace v cíli jsou hezké když je získáte, ale ne když nevyhrajete. Uvidíme, jak se závod vyvine," říká Roglič. 

Útočit navíc určitě budou silní vrchaři týmu Ineos Grenadiers, ambice určitě má také Marc Hirschi a Col de la Loze bude důležitým výjezdem pro vrchařskou soutěž. Do útoku by mohl vyrazit i Tom Dumoulin, čímž by se vytvořil tlak na Pogačara a tým UAE Emirates, ale Nizozemci nejspíš zvolí konzervativnější taktiku a budou se držet Rogliče až do posledních kilometrů.

Pogačar nic netají a předem oznamuje, že bude čekat na poslední a nejtěžší část stoupání: Myslím, že na Col de la Loze se jeli všichni podívat předem. Je to jedno z nejtěžších stoupání, které jsem kdy jel. Když za to vezmete moc brzy, může vás to zničit a budete trpět až do cíle. Uvidím, jak se budou ostatní cítit a v posledním úseku se rozhodne. Mezi prvními vzniknou rozdíly a pořadí se změní. Všichni už jsou unavení a každý den se na nás podepisuje. Doufám, že ve mně ještě něco zbylo." 

Dnešní etapa je stěžejní pro Seppa Kusse, který zatím nebyl Rogličem moc využíván. Kuss je patrně nejlepším vrchařským domestikem na Tour a až na Col de la Loze naplno předvede své schopnosti. Roglič by rád navýšil náskok před Pogačarem a v takovém případě musí útočit dřív než na posledním kilometru etapy. 

Záleží je na na nohách. Doufám, že je budu mít dobré a bude se mi dařit," dodává Roglič.