Grand Prix West Bohemia je dvoudenní akce. V sobotu 30. dubna se jede v plzeňském areálu SK Rapid Na Lopatárně kritérium. Kadeti do závodu na 33 km vystartují ve 13 hodin, od 14,30 je vystřídají junioři, které čeká 55 km.

V neděli v 10 hodin odstartují v Kyšicích u Plzně do 7 okruhů přes Červený Hrádek, Dýšinu a Chrást zpět do Kyšice kadeti. Čeká je 85 km a 1450 výškových metrů. Ve 14 hodin pak začne závod juniorů. Čeká je 11 okruhů, což představuje 133 km a přibližně 2280 metrů převýšení.

Startovní listina je už kompletní. Co se týče nedělního závodu juniorů, nejdeme v ní 5 národních týmů: Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska a Slovenska. Dále 7 zahraničních klubových celků, z toho 4 z Nizozemska, 2 z Německa a 1 z Polska. V jejich řadách najdeme i české cyklisty: v nizozemském Willebrord Wil Vooruit Jana Lukeše a v Team Auto Eder Martina Bártu. S nimi poměří síly zhruba dalších 70 domácích juniorů z 12 týmů.

Jednoznačnými favority jsou cyklisté Auto Eder. V jejich sestavě by měli nastoupit čtyři z pěti cyklistů, kteří naprosto ovládli 45. ročník prestižního etapového závodu s centrem v německé Cottbusu, který se jel začátkem dubna tohoto roku: 1. Emil Herzog, 3. Matteo Gross, 5. Mees Vlot a 7. Martin Bárta, loňský vítěz GPWB v kategorii kadetů.

Emil Herzog je mimořádný talent, který v prvním roce mezi juniory dokončil na 2. místě loňský ročník Závod míru juniorů a letos ve svých 17 letech zatím vyhrál Giro di Primavera, již zmíněný Internationale Cottbuser Junioren-Etappenfahrt (2.1) a dojel 5. na juniorském Paris-Roubaix.

Na závodě v Cottbusu si ale vedli výborně i čeští cyklisté v reprezentačním týmu, z nichž všichni jsou v nominacích svých týmů i pro GPWB. Mezi favority závodu z českých týmů tedy počítejme Štěpána Teleckého z Favoritu Brno, Milana Kadlece z Dukly Praha, Richarda Kobra z Roman Kreuziger Cycling Academy, loni 2. v závodě kadetů, Daniela Mráze z Mapei Merida Kaňkovský, v jehož barvách bude startovat i loni ještě v dresu Tufo-Pardus Prostějov 3. v kategorii kadetů Stanislav Pátík. A hlavně startovat bude, ovšem nikoli v dresu svého současného italského týmu, ale v MIX Cyclocross Team, odchovanec, podobně jako Martin Bárta, Stadionu Louny, Adam Seeman, v loňském prvním ročníku GPWB jako nejlepší z domácích cyklistů dokončivší na 3. místě za dvěma závodníky Auto Eder.

Závod bude vysílán přímým přenosem a sledovat jej mohou příznivci špičkové mládežnické cyklistiky prostřednictvím stránek Roadcycling.CZ. Není však nad to být přímo na místě dění. V prostoru startu bude pro diváky připraven komfort v podobě bohatého občerstvení a především velkoplošná obrazovka, takže přímí účastníci kromě osobního prožitku nepřijdou o nic z toho, co ti, kteří zvolí „pouze“ online přenos.

https://www.youtube.com/watch?v=qk36-6bGT5o