Tým Jumbo-Visma se rozhodl neriskovat a stáhl ze závodu průběžného lídra Primože Rogliče, který včera bolestivě v průběhu etapy spadl. Tým vydal prohlášení, v němž se říká, že vývoj Rogličových zranění bude určovat jeho nasazení do dalších závodů. Ono taky proč honit za každou cenu kováříčka, když na obzoru je kovář. Steven Kruijswijk zase dal vědět, že příští víkend se rozhodne, zda bude startovat na Tour de France. Záležet bude také na hojení následků pádu ze včerejší etapy.

Primož Roglič po včerejším pádu sice dokončil etapu, ale k dnešní již nenastoupil.

Tahle skutečnost znamenala jednak změnu taktiky dosud nejlepšího týmu, kdy dostal příležitost dosavadní domestik, a jednak nabídla možnost dosednout na uvolněný trůn řadě dalších cyklistů čekajících ve frontě. Vždyť mezi průběžně druhým Pinotem a desátým Portem byl rozdíl pouhých 21 vteřin. A to se dnes jelo přes osm klasifikovaných vrcholů a vůbec ne ledajakých. V první části etapy jedna HC a jedna „1“, cíl potom do dvou po sobě jdoucích stoupání, mezi nimiž byl jen krátký úsek ve sjezdu, takže dohromady to dalo kolem 15 km.

První za to vzali Sivakov s Alaphilippem a ještě 50 km před cílem měli 1:30 na skupinu přibližně 20 pronásledovatelů, kde byla samá známá jména jednak těch, co tu usilovali o celkový triumf, a jednak těch, co je Dauphiné nezastihlo ve špičkové formě. Co ale bylo v tu chvíli podstatnější, v pelotonu, který ztrácel už 5 minut, jeli Landa (průběžně 4.), Quintana (7.), Porte (8.) i Rolland (13.). Jejich šance vrátit se do boje o přední příčky byla už v té chvíli mizivá. Nakonec Rolland chytil přes 10, Porte přes 12 a Landa přes 19 minut. Nairo Quintana zabalil.

Ve skupině favoritů, stíhající vedoucí duo, měla většina týmů po jednom zástupci, Movistar byl zastoupen Masem a Valverdem a Jumbo mělo opět početní převahu: Van Aert, Dumoulin a Kuss.

Van Aert opět odvedl pořádný kus dobré práce pomocníka, a i přesto nakonec udržel zelený dres.

Dlouhý zvlněný úsek mezi dvěma klasifikovanými kopci končící 30 km před cílem si vzal na starosti Van Aert v zeleném dresu nejlepšího v bodovací soutěži, který nakonec také obhájil, a téměř neslezl ze špice. Občas mu vypomohl De La Cruz, jehož modrý dres s bílými puntíky nejlepšího vrchaře závodu reálně ohrožoval Alaphilippe. Jenže jakmile se najelo do kopce, který předcházel závěrečnému dvojkopci, úplně se zastavil. Kdyby Alaphilippe vyhrál všechny zbývající prémie, De La Cruzovi by dres sebral. K tomu ale nedošlo, jelikož Alaphilipovi v závěru také úplně došlo.

De La Cruz nakonec dres nejlepšího vrchaře uhájil.

Než se tak stalo, uháněl Alaphilippe v jednom ze sjezdů k cíli jak k ohni a Sivakov ve snaze nenechat se odpárat, nezvládl zatáčku a dost dramaticky se poroučel k zemi. I přes rozedraný dres a kraťasy rychle nasedl na bicykl, chvíli ještě musel řešit technické potíže, ale pak se dal do stíhání Alaphilippa, což se mu poměrně rychle podařilo, přestože ten na něj nečekal.

Pavel Sivakov dnes bolestivě ve sjezdu spadl, přesto se udržel ve vedoucí skupince a dokončil na 4. místě.

Při zahájení cílového výstupu za to vzal ve skupině favoritů Pogačar a vypadalo to, že je zpátky ten „starý dobrý“ Tadej. Roztrhal stíhací skupinu a dojel Sivakova. K nim se dotáhli ještě Martínez, López a Kuss. Rychle si získali náskok převyšující jednu minutu a v té chvíli si to o žlutý dres rozdávali Martínez s Lópezem.

V další skupině se jelo tempo a ten, kdo měl největší zájem na dojetí vedoucí pětky, Pinot, vypadal na ručník. A nejen proto, že se poléval hektolitry vody, aby spláchl žár, vyčerpání a rozčarování.

Zdá se, že se Tadej Pogačar vrací do bývalé špičkové formy.

Vpředu se však taktizovalo. Což obnášelo cyklické opakování nástupu a uklidnění. Z vedoucí pětky nejlépe vypadal Kuss, naopak když se zrychlilo, měl problémy López. Jenže ten jezdí stylem „můžu být bit, hlavně když se peru“. Takže když se zase jednou vrátil do čela, protože to zvolnilo, tak opakovaně nastupoval. Bojoval dlouho, ale nakonec ho přejela i část lidí ze stíhací skupiny.

Ovšem když se na metě 8,8 km zvedla krásná úzká horská silnička do prudké stojky, zrychlil Kuss, a jak se posléze ukázalo, bylo rozhodnuto (viz titulní snímek).

Thibaut Pinot nejprve vypadal na odpis, aby se nakonec nadechl ke statečnému výkonu, který mu zajistil alespoň druhou příčku.

V posledním stoupání polila nejspíš čarodějka fandící u trati Pinota živou vodou a ten začal zkracovat natolik úspěšně náskok Martíneze, který v té době vévodil virtuálnímu pořadí, že rostla šance nakonec situaci zvrátit v Pinotův prospěch. Martínez i přesto, že měl na sobě bílý dres nejlepšího mladíka, jel ale zkušeně, neplýtval silami na každý nástup, i když to často nechávali právě na něm, a teprve v závěrečných dvou kilometrech tam nechal všechno a mohl být na stupních vítězů štěstím bez sebe, že vyhrál první etapák ve své kariéře a k tomu nejvyšší kategorie!

Stupně vítězů Critéria du Dauphiné: Pinot, Martínez, Martin

Výbornou práci odváděl ve prospěch Kusse v Pinotově skupině Dumoulin, všechny nástupy hlídal, aby nakonec odjel za Kämnou - který se tu rozjel ke skvělým výkonům a v závěru si poodjel ze skupiny pronásledovatelů - a v cíli ho "přespurtoval".

Podtrhl tak vynikající výkon týmu Jumbo-Visma na Critériu du Dauphiné 2020, který sice přišel před poslední etapou o žlutý dres, ale předváděl i v té poslední etapě výkony, na které ostatní nestačili. Koneckonců vyhráli na pětietapovém závodě tři etapy třemi jezdci a čtyři dny měli v držení trikot lídra závodu.

Sivakov, i přes celý den strávený v úniku a velmi nepříjemný pád, nakonec dojel na 4. místě. Aktuálně určitě jasný minimálně záložní lídr k Bernalovi, který zcela zastiňuje tolikrát mediálně zmiňované bývalé vítěze Tour v týmu Ineos. Což si s Bernalem úspěšně vyzkoušeli už na nedávné Occitanii.

Výkony Rogliče, Kusse, Dumoulina, Kruijswijka a Van Aerta, podporované Tony Martinem a Gesinkem, a k tomu aktuální forma Bennetta, dělají z toho týmu favorita číslo jedna na blížící se Tour de France.

Jenže to je papír. Zpočátku se zdálo i na Dauphiné vše téměř jasné, jak favorizované týmy, tak lídři. Pak přišel pokles formy, pády, odstoupení a vše bylo najednou jinak. I tak, a možná i právě proto bylo letošní Dauphiné úžasným závodem a skvělou podívanou.

První etapa Staré dámy startuje 29. srpna. Za 12 dnů od skončení Dauphiné.