Vincenzo Nibali ještě nedávno zvažoval start na všech pěti monumentálních klasikách, kromě Milán - Sanremo a Okolo Lombardie, které už vyhrál a Lutych - Bastogne - Lutych, kde skončil druhý, si chtěl vyzkoušet i Kolem Flander a Paříž - Roubaix. A možná se to jednou opravdu stane, možná už letos, ale Astana Qazaqstan má s Nibalim velké plány na třítýdenních závodech. 

Dvojnásobný vítěz Gira a vítěz Tour z roku 2014 se do kazašského celku vrátil po několika letech, ale už nebude jedničkou týmu. Zatímco v letech 2013 - 2016, v době prvního angažmá v Astaně, patřil k nejlepším cyklistům světa a vyhrál dvě Gira, Tour a monument Okolo Lombardie, dnes je pro Astanu cenná marketingově a díky svým bohatým zkušenostem. Nibali novou sezónu zahájí na Okolo Valencie, poté pojede Tirreno - Adriatico, což je další prestižní závod, který už vyhrál a pokračovat bude na Milán - Sanremo.  

O dalších klasikách se Astana nezmiňuje, po Sanremu si krátce odpočine a před Girem se připraví na Okolo Alp. Giro nepojede jako jediný lídr na celkové pořadí, Astana spoléhá na Miguela Angela Lopeze. Kolumbijec pojede o vítězství, Nibali mu pomáhat a možná dostane příležitost jet o etapová vítězství v horách. Na celkové pořadí s velkou pravděpodobností už stačit nebude. Lopezovi bude pomáhat také David de la Cruz.

Dalším velkým cílem Vincenza Nibaliho bude až Tour de France. Zde se také potká s dalšími lídry Astany. Lídrem by měl být Alexej Lucenko, sedmý muž letošního pořadí. Na startu budou také Miguel Angel Lopez a Gianni Moscon. David de la Cruz se mezitím bude připravovat na roli lídra na Vueltě, takže Tour nepojede. Nibali nejspíš už na žádném z největších závodů nebude jediným lídrem týmu. Pro velké jednorázové závody budou lídry Alexej Lucenko a Gianni Moscon.

Vítězství v etapách třítýdenních závodů jsou pro sedmatřicetiletého Itala asi největší cíle. Sám ještě nedávno mluvil o pódiu Giro d'Italia v celkovém pořadí. Jenže na stupně vítězů na třítýdenním závodě stál naposledy na Giru 2019. Během dvou let v Trek - Segafredo získal jen dvě vítězství, až na závěr angažmá v barvách americké stáje, vyhrál poslední etapu Okolo Sicílie a také celkové pořadí. Bylo to první vítězství po 797 dnech. Doufat v návrat na pódium je naivní, vítězství v etapách reálné. 

Prozatimní oficiální závodní program Vincenza Nibaliho: 

2. - 6. února Volta a la Comunitat Valenciana

7. - 13. března Tirreno - Adriatico 

19. března Milán - Sanremo

18. - 22. dubna Okolo Alp

6. - 29. května Giro d'Italia 

1. - 24. července Tour de France