Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zatím rozhodla pouze o závodech nejvyšší kategorie. A ani ty se nepojedou všechny, někteří pořadatelé už to vzdali (Kolem Švýcarska, Kolem Romandie, Kolem Baskicka, E3 Harelbeke, Kolem Katalánska, Clasica San Sebastian). Závodit by se mělo už od 1. července, ale pouze závody nižších kategorií, od 1. srpna začne sezóna WorldTour. 

A bude dost nabitá. Strade Bianche se pojede 1. srpna a vše skončí 8. listopadu poslední etapou Vuelty.

  

Do konce sezóny tedy zbývá 25 WorldTour závodů. Týden po Strade Bianche bude první monument Milán - Sanremo (8. srpna). Nejdůležitější jsou bez pochyb třítýdenní etapové závody. Tour de France se pojede od 29. srpna do 20. září. Souběžně se budou konat jednorázovky GP Québec (11. 9.), GP Montreal (13. 9.) a etapák Tirreno - Adriatico (7. 9. - 14. 9.). 

Hned po Tour na závodníky čeká Mistrovství světa, ale to je nyní vážně ohroženo, protože ve Švýcarsku možná nebudou povoleny žádné velké veřejné akce. 

Giro, Vuelta a klasiky ve stejném termínu

Giro d´Italia se podle nového plánu pojede od 3. října do 25. října a mělo by se tedy jet celé, ačkoliv úvodní maďarské etapy už nepřicházejí v úvahu. Pořadatelé je možná nahradí etapami na italském území. Klasikáři se na Giro rozhodně chystat nebudou, protože během konání Gira se pojede většina důležitých jednorázovek. 4. října Lutych - Bastogne - Lutych a o šest dní později, v sobotu 10. října, bude Amstel Gold Race a v neděli Gent - Wevelgem. Ve středu 14. října je na programu Dwars door Vlaanderen a 18. října monument Kolem Flander. 

A aby toho nebylo málo, překrývat se budou i Giro a Vuelta. Španělský závod začne v úterý 20. října, pět dní před koncem Gira. Vuelta bude mít jenom 18 etap, úvodní tři etapy byly plánovány v Nizozemsku, ale konat se nebudou. Během Vuelty a Gira se pojede monument Paříž - Roubaix (25. října). Kolem Lombardie zakončí sezónu jednorázovek 31. října. 

Prozatím nebylo rozhodnuto o nových termínech německých závodů Cyclassics Hamburg a Eschborn - Frankfurt. 

Národní šampionáty budou mezi 20. a 23. srpnem. Český mistrák se nepojede v Opočně, ale o pořádání závodu se přihlásili tři jiní zájemci. Ale termíny šampionátu se mohou ještě změnit.

David Lappartient, prezident UCI, je s novým kalendářem spokojený: "Připravili jsme solidní, atraktivní a pestrý kalendář, který je reálný, jak to jen jde. Jezdci, týmy a pořadatelé nyní mají nové termíny, které potřebovali. Jedná se o velmi důležitý krok vpřed pro celou cyklistickou komunitu, kterou pandemie koronaviru finančně zasáhla. Chtěl bych upozornit na ducha solidarity a zodpovědnosti, který předvedly všechny zainteresované strany. Zejména bych chtěl poděkovat společnosti Unipublic, která přistoupila na zkrácení Vuelty na 18 dnů. Zdraví závodníků a všech ostatních je stále hlavní, takže všechny naše aktivity budou záležet na zdravotním vývoji ve světě." 


Roubaix bude i pro ženy 

UCI zveřejnila také kalendář ženské WorldTour a zároveň oznámila vznik nového závodu. Bude jím ženská verze monumentální klasiky Paříž - Roubaix. Společnost ASO se tomu dříve bránila, ale už letos 25. října se pojede první Paříž - Roubaix žen. 

Závodů žen se pojede 18, z toho je 13 jednorázovek a 5 etapových závodů. 

Zde stahujte nové kalendáře WorldTour závodů mužů a žen.