V sobotu je na programu 21. ročník Faun-Ardéche Classic a v neděli 9. ročník Royal Bernard Drome Classic.

Ardéche a Drome jsou dva francouzské navzájem sousedící departementy, rozkládající na západ, resp. východ od řeky Rhony a nacházející se svými jižními cípy zhruba 100 kilometrů na sever od Středozemního moře, konkrétněji Lvího zálivu, v jehož východní části leží druhé největší město Francie Marseille.

Do departementu Ardéche zasahuje svou jihovýchodní části Francouzské středohoří neboli Centrální masiv. Proto i Faun-Ardéche Classic je co do profilu hornatější, zatímco Bernard Drome je v prvních dvou třetinách profilově méně náročnější, ovšem závěr také stojí za to: je nutno překonat čtyři delší stoupání a k tomu několik kratších stojek.

Profilu odpovídá pochopitelně startovní listina. A jelikož starty obou závodů jsou jen pár desítek kilometrů od sebe, nominace týmů je až na výjimky, jakou je například domácí Total Direct Energie, téměř totožná pro oba dny. Totožná je i sestava jednotlivých týmů, které se závodů zúčastní.

Co se týče týmů, bude zde 11 World týmů, 7 Pro týmů, z nichž čtyři budou domácí, dále belgické Alpecin a Bingoal, španělský Caja Rural a tři kontinentální. K favoritům zde nebudou patřit puncheři, alias „ranaři“, kteří si to rozdají v Belgii v sobotu na Omloop a v neděli na Kuurne-Bruxelles-Kuurne (Pro), ale především ti, kteří dokáží dobře přejet delší náročnější kopce, resp. klasikáři ardenského typu.

V loňském roce se k obtížnému profilu přidalo ještě psí počasí, které přispělo k tomu, že v cíli byly mezi závodníky značné časové rozestupy.

Při Ardéche odjel sólově Rémi Cavagna (Deceuninck-QuickStep) a nikdo už ho do cíle neviděl. Teprve téměř po třech minutách dorazili Tanel Kangert (EF) a Guillaume Martin (Cofidis), půl minuty za nimi Warren Barguil (Arkéa-Samsic) a o další více jak minutu zpět další vrchař Cofidisu Nicolas Edet.

Při Bernard Drome v zimě a dešti odjela trojice Simon Clarke (EF), Warren Barguil a Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) a v tomto pořadí také projela cílem. Půl minuty za nimi dorazila dvojice Guillaume Martin a Benoit Cosnefroy (AG2R).

Obou závodů se tehdy účastnil z našich Roman Kreuziger, při Ardéche dokončil 14. se ztrátou téměř šest minut, při Drome 24. s mankem přesahujícím tři minuty.

I tato inventura loňských výsledků přibližuje charakter obou závodů.

Co se týče našich, tak Josef Černý nastoupí v sestavě Deceuninck-QuickStep, v níž s číslem jedna se pokusí obhájit loňský primát Rémi Cavagna. Karel Vacek je v sestavě Qhubeka-Assos společně s Fabiem Aruem a Simonem Clarkem, kteří by měli být lídry tohoto týmu. I když ani jeden z nich v dosavadních předjarních závodech špičkovou formu neukázal.

Zatímco Josef Černý bude mít nejspíš především týmové úkoly a Karel Vacek coby třetí nejmladší ve startovní listině bude sbírat další zkušenosti v profi pelotonu, tak Petr Vakoč, který oba tyto závody v roce 2016 vyhrál, je napsaný jako lídr sestavy Alpecin-Fenix. A po na poslední chvíli odvolaném startu na Tour des Alpes Maritimes et du Var dostává další příležitost prokázat své schopnosti a dovednosti s cílem ucházet se o místo v prvním týmu Alpecin-Fenix Lubomír Petruš. S nimi se postaví na start i 19letý Ben Tullet, který prokázal velmi dobrou kondici před týdnem na Maritimes.

Kdo tedy patří k papírovým favoritům?

*** David Gaudu (Groupama-FDJ), Guillaume Martin (Cofidis), Michael Woods (Israel), Jakob Fuglsang (Astana), Warren Barguil (Arkéa)

** Jesús Herrada (Cofidis), Alberto Bettiol (EF), Aleksandr Vlasov (Astana), Alexis Vuillermoz (Total Direct Energie)

* Aurélien Paret-Peintre a Clément Champoussin (oba AG2R), Bruno Armirail a Thibaut Pinot (Groupama), Magnus Cort a Hugh Carthy (EF), James Knox a Andrea Bagioli (Deceuninck), Alessandro De Marchi (Israel), Ion Izagirre (Astana), José Díaz (Delko) a věřme, že i Petr Vakoč

Pro oba závody platí zákaz účasti diváků u trati. A ani Eurosport je v programu neuvádí.