loading...

Do dlouhého úniku se ve 185 kilometrů dlouhé etapě vydali Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck), Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani), Filippo Magli (Green Project-Bardiani) a Oier Lazkano (Movistar), ale všem bylo jasné, že rozhodovat se bude až v cílovém stoupání Džabal Bil Ajs. Přesto se především Lazkano ukázat být hodně silný a z uprchlíků vydržel nejdéle. Ještě 25 kilometrů před cílem držel náskok 3:35 a dostižen byl až 14 kilometrů před cílem.

Výjezd Džabal Bil Ajs měřil 19 kilometrů a v průměru měl 5,6 %, rozhodně tedy nešlo o snadný dojezd, přesto se dlouho držel velký peloton. Několik kilometrů se na čele balíku střídal Josef Černý (Soudal Quick-Step), pracující pro svého lídra Remca Evenepoela. 12,6 kilometru před cílem zaútočil tým UAE Emirates a pro Černého tím skončila směna. Ale žádnému ze závodníků domácího celku se uniknout nepodařilo. Marc Soler zkusil sólový únik, ale okamžitě si ho dojeli Joshua Tarling (Ineos Grenadiers) a Ben Zwiehoff (Bora-Hansgrohe).

11 kilometrů před cílem zrychlili dva jezdci Movistaru, Alberto Torres a Einer Rubio. Dráhař Torres rozjel ostré tempo pro svého týmového kolegu a sám dlouho nevydržel, Rubio pokračoval sám a v hlavním poli to nikoho moc nezajímalo. Pouze Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani) se ho vydal pronásledovat, jenže bez úspěchu, Rubio byl mnohem rychlejší. A byl tak dobrý, že 7 kilometrů před cílovou páskou už měl náskok 50 sekund.

V rychlém výjezdu nebylo pro peloton snadné ztrátu snižovat, navíc Ineos se o to ani moc nesnažil a dopředu se musel posunout Soudal Quick-Step pracující pro Evenepoela. Pieter Serry (Soudal Quick-Step) nemohl pro svůj tým odevzdat úplně vše, protože se dopředu vrátil po defektu předního pláště a při tahání pelotonu už hodně trpěl. 4,5 kilometru před cílem měl Rubio už jednu minutu a síly mu rozhodně nedocházely. Mauro Schmid (Soudal Quick-Step) se v hlavním poli snažil, ale na Rubia to nestačilo. Když odstoupil, Evenepoel pouze chytal útoky ostatních a bylo jasné, že Kolumbijec dnes vyhraje. 

Zrovna dnes pětadvacetiletý cyklista byl odměněn za odvahu a připsal si první profesionální vítězství kariéry. V minulých letech jsem měl spoustu problémů, přijel jsem na závody a nemohl jsem se prosadit, řekl nadšený Rubio v cíli. Tým se ke mně choval jako ke králi, chtěl jsem to zkusit odspodu, měl jsem hodně sil. Je neuvěřitelné tady vyhrát, je to nejlepší dárek k narozeninám!

Jezdci UAE Emirates zkusili rozjet spurt pro Adama Yatese, Evenepoel byl však rychlejší a dojel si pro druhé místo s náskokem jedné sekundy a taky 6 sekund bonifikace. Luke Plapp (Ineos Grenadiers) projel cílem na pátém místě a žádný bonus nezískal, proto je novým lídrem Evenepoel s náskokem 7 sekund. Na třetí příčku se posunul Pello Bilbao (Bahrain Victorious) s odstupem 11 sekund.

Je to škoda, byli jsme blízko, mohl jsem vyhrát, odpovídal Evenepoel na dotazy novinářů. Červený dres je fajn útěchou. Pracovali jsme dobře, ale někteří kluci ve stoupání píchli, takže se museli vracet. Kvůli tomu jsme nemohli splnit plán. Chtěl jsem nasadit vysoké tempo a pak spurtovat. Ale kluci byli silní. Bert Van Lerberghe a Tim Merlier mě celý den chránili před větrem, pak mě Josef Černý dovezl dopředu. Pieter Serry, Mauro Schmid a Louis Vervaeke odvedli svou práci do kopce, takže to pro nás byl další skvělý den.

Evenepoel ocenil výkon vítěze etapy: Einer nám rychle ujel, dostal hodně prostoru. Když jsme se rozhodli zrychlit, tak jsme se k němu přiblížili. Kdyby byl cíl o dva kilometry dál, mohli jsme ho dostihnout. Byl to od něj skvělý výkon, zaslouží potlesk.