Do souboje chytrosti Sonnyho Colbrelliho a síly Mathieu van der Poela se nečekaně zapletl mladý Belgičan Gianni Vermeersch. Zatímco Colbrelli byl v extázi a brečel štěstím, Vermeersch cítil velké zklamání a Van der Poel obrovskou únavu a nepochybně také zklamání, ačkoliv v rozhovorech po závodě tvrdil, že je spokojený. Ale zklamaných bylo na velodromu v Roubaix mnohem víc.

„Je to neuvěřitelné. Tohle je moje první Paříž - Roubaix a už jsem vyhrál. Já nevím, co na to říct," byl nadšený Sonny Colbrelli. Ital pojal svou první účast na Roubaix velmi chytře. V úvodu závodu měl výbornou týmovou podporu, ve skupině jedoucí na vítězství šetřil síly, ale měl i hodně štěstí, když jeho krajan Gianni Moscon přišel o vedení kvůli defektu a pádu a uvolnil cestu k vítězství jezdcům za sebou: „Jsem opravdu šťastný. Tento den je legendární, protože od začátku pršelo a náš únik přišel už 90 kilometrů před cílem, hned za Arenbergem. Poté už jsem sledoval pouze Mathieua van der Poela. Nakonec jsem předvedl super sprint a jsem velmi šťastný. Gianni ujel brzo. Je silný, ale v úniku byl už 200 kilometrů. A my za ním jsme dobře spolupracovali. Ve sprintu jsem sledoval hlavně Van der Poela, ale ten závodník Lotto Soudal začal první už 200 metrů před cílem. Sám jsem vyrazil 25 metrů před páskou.“ 

„Je to splněný sen. Mým největší snem je vyhrát Kolem Flander, ale druhým bylo Paříž - Roubaix. Dnes to bylo strašně těžké, kvůli těm pádům, stresu a výběru pozice.A Ale tohle je můj rok a jsem skutečně šťastný," dodává Colbrelli.

Druhý Florian Vermeersch byl před letošním ročníkem Paříž - Roubaix v podstatě neznámý závodník. Na nedávném světovém šampionátu skončil třetí v časovce kategorie U23, ale to samozřejmě ani zdaleka nemělo takový dopad. Dvaadvacetiletý Belgičan strávil celý den v úniku, navíc byla aktivní i později, ujížděl před Arenbergem a přesto zůstal s nejlepšími až na velodrom, kde prohrál jen malým rozdílem a porazil slavného Mathieu van der Poela. Po takovém výkon by měl být hrdý a šťastný, ale převládá zklamání z porážky. 

„Teď je těžké se s tím vyrovnat, ale možná budu za pár hodin hrdý. Věděl jsem, že musím být první v poslední zatáčce. Předjet ty dva by jinak nebylo možné. Tak jsem začal spurtovat do zatáčky, ale v cílové rovince jsem dostal křeče a Colbrelli mě předjel. Jsem hrdý, ale je škoda, že končím druhý," říká Vermeersch, který nechtěl čekat na spurt a dvakrát se pokusil o samostatný únik. Nejdříve na kostkách a poté 3 kilometry před cílem. „Při prvním pokusu jsem okamžitě cítil, že Van der Poel jede vedle mě. Beze slov mi dal jasně najevo, že mě ujet nenechá. Tak jsem to zkusil znovu na posledních 3 kilometrech, ale Colbrelli zareagoval."

Mathieu van der Poel se v cíli složil na trávník uprostřed velodromu a rozdýchával dlouhý den v sedle a zklamání z porážky. Při rozhovoru už byl klidný a diplomatický „Jsem se svým závodem spokojený. Přijel jsem bojovat a objel jsem pěkný závod. V dojezdu jsem doufal, že jsem před sprintem nejméně unavený, ale nebylo tomu tak. V každém případě to byla moje první účast, na kterou jen tak nezapomenu. Na dlážděných sektorech jsem mohl využít své zkušenosti z cyklokrosu.

Kdo své bohaté zkušenosti z cyklokrosu naopak nevyužil vůbec, byl Wout van Aert. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu se na trati bál a nedokázal zareagovat na rozhodující útok Van der Poela: „Bylo fajn to jednou zažít, ale také to rozhodně nebylo zábavnější než suchý závod,“ říká o blátivém závodě. „Bylo to těžké. Cítil jsem se dobře, byl jsem v dobré situaci, dokud Mathieu nezrychlil. Byl jsem v tu chvíli příliš daleko od něho a byla to moje chyba. Musel jsem si sundat brýle a moc jsem neviděl, takže jsem se na kostkách necítil dobře. Držel jsem si odstup od ostatních a musel si dojíždět ztráty a přicházel jsem o energii."

Jedním z hrdinů závodu byl Gianni Moscon. Italský cyklista zaútořil daleko před cílem, ale dlouho držel náskok přes jednu minutu. A nezdálo se, že by ho Van der Poel, Colbrelli a Vermeersch dokázali snadno dojet. Jenže výměna kola a hlavně pozdější pád ho možná připravil o první monumentální vítězství: „Já ani nevím, kolik jsem tím ztratil. Zkusil jsem daleko před cílem a nevyšlo to. Příští rok přijedu zase a třeba to dopadne lépe. Ještě mě čeká Kolem Lombardie a pak konec sezóny," říká smířlivě sedmadvacetiletý cyklista, který si o jedno místo vylepšil svůj zatím nejlepší výsledek na Roubaix.