Čerstvý mistr Evropy překvapivě ve spurtu podlehl muži, který na konci letošní sezóny našel skvělou formu. Michael Valgren (EF Nippo) byl rychlejší než Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) a opět vyhrál. Zatímco na své sedmé profesionální vítězství musel čekat skoro tři a půl roku, na osmé necelé 24 hodiny.

Valgren opět těžil z převahy svého celku. Opět mu v úniku pomáhal Američan Neilson Powless a Dán mohl šetřit síly a čekat na závěrečné kilometrové stoupání na cílovou pásku v Peccioli.

Rozhodující únik dne vytvořili Valgren, Powless, Colbrelli, Lorenzo Rota (Intermarché - Wanty - Gobert), Antonio Pedrero (Movistar), Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) a Filippo Baroncini (Itálie). Útočníci z pelotonu dojeli 39 kilometrů před cílem dlouhý únik dne a pokračovali dál. 30 kilometrů před cílem byl náskok vedoucí osmičky přes jednu minutu na peloton, kde neměl nikdo síly únik dotahovat.

V nájezdu do posledního okruhu 12 kilometrů před cílem měla první skupina stále náskok přes jednu minutu a bylo jasné, že vítěz vzejde z čelní osmičky. Jako první na začátku posledního okruhu zkusil zaútočit Gianni Moscon, ale soupeři ho nikam nepustili. Po něm to 10,4 kilometru před cílem vyzkoušel Valgren, také neúspěšně.

Na útok Neilsona Powlesse 9,7 kilometru před cílem bezprostředně nezareagoval nikdo a vítěz Clasicy San Sebastian dostal trochu prostoru. Jeho náskok nepřesáhl 10 sekund, skupina za ním se celkem svědomitě točila a Powless, potomek původních Američanů, byl necelé 3 kilometry před cílem dostižen.

Přesto se nevzdal a před nájezdem do cílového kopce nastoupil ještě jednou. Tentokrát ho zachytil Gianni Moscon a pokračoval v útoku. Ovšem 800 metrů před cílem byli Moscon s Powlessem dostiženi a o vítězství se začali prát jiní závodníci.

700 metrů před cílem se zvedl Valgren a pouze Colbrelli ho dokázal dojet. Mistr Evropy a Itálie si v dojezdu hodně věřil a už 300 metrů před cílem se tlačil na vedoucí pozici. Dokonce se v poslední zatáčce dostal do kontaktu s Valgrenem, naštěstí oba zůstali v sedle. Valgren se schoval do závětří a počkal si na poslední desítky metrů. Zbylo mu mnohem více sil a Colbrelliho s přehledem porazil. Na třetím místě dojel Francouz Mathieu Burgaudeau. Pro 22letého cyklistu je ro nejlepší výsledek jeho krátké profesionální kariéry. Čtvrtý projel cílem mladý Filippo Baroncini, vicemistr Evropy v kategorii U23, a pátý Lorenzo Rota.