Když Roglič nasadil v závěru stoupání Angliru vysoké tempo a vydrželi s ním jen Vingegaard a Kuss, zdálo se na krátkou chvíli vše v pořádku. Jenže 2 kilometry před cílem Kuss začal ztrácet a jeho kolegové se jenom ohlédli a pokračovali. Na špici jel pouze Roglič, který chtěl vyhrát etapu, zatímco Vingegaard stahoval ztrátu na Kussův červený trikot. 

Američanovi nakonec nejvíc pomohl Mikel Landa, jediný soupeř Jumba v nejtěžší etapě Vuelty. Tomu Kuss také v cíli poděkoval a omluvil se mu, že ho na pásce předjel, potřeboval totiž bonusové sekundy za třetí místo. Pro Jumbo to je PR katastrofa. Kolegové Kussovi ujeli, jemu, věrnému domestikovi, který stál po jejich boku při všech jejich vítězstvích na Grand Tours. To je prostě zrada. Nikdo ze soupeřů jejich pozici v čele závodu neohrožuje, nebylo vůbec nutné Kussovi ujíždět.

20230913VUE02017-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Vingegaard a Roglič si rozhodně nepomohli ani svými rozhovory v cíli etapy. Jejich vyjádření totiž byla neuvěřitelně pokrytecká. "Jsem rád, že je Sepp Kuss stále lídrem. Upřímně doufám, že si dres udrží. Přál bych si, aby tuto Vueltu vyhrál," řekl Vingegaard. Když mu to tak přeje, proč mu ujíždí? To je absurdní. "Že je stále lídrem? Ano, je. A já mu říkal, ať bojuje dál a věří si. Nemám z toho žádný špatný pocit," přidal se Roglič.

Celý tým Jumbo-Visma opakuje, že o vítězi Vuelty se rozhodne na silnici, že nejvíce si to zaslouží ten nejsilnější. Což je na jednu stranu hezká myšlenka, na druhou stranu v takticky svázané silniční cyklistice značně pochybná. Když Vingegaard zaútočil v úterní etapě, ve stoupání Bejes, Kuss a Roglič ho nemohli pronásledovat, protože by to bylo netaktické. Vingegaard byl ten den asi nejsilnější, ale tolik času by nenajel, kdyby každý mohl jet na plný plyn. Nastoupil první a tím vyšachoval své kolegy ze hry. 

Proč Vingegaardovi pomáhá Roglič? 

Vingegaardovy kroky jsou pochopitelné, Vueltu prostě chce vyhrát a cítí, že je nejlepší. Proto zaútočil na Tourmaletu a v Bejes. Sice se slzami v očích tvrdil, že chtěl jen vyhrát etapy pro svou dceru a kamaráda Nathana Van Hooydoncka, ale to už je to trochu ohrané, hlavně chtěl najet čas v celkovém pořadí. A podařilo se mu to, stáhl ztrátu na 8 sekund a nejspíš letošní Vueltu vyhraje. 

20230913VUE02015-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Ale proč jel Roglič na Angliru tak dlouho vysoké tempo? Samozřejmě chtěl vyhrát etapu, ale to mohl i po mnohem kratším útoku. Takto akorát pomohl Vingegaardovi, což je zvláštní. Roglič v celkovém pořadí ztrácí minutu na Vingegaarda a 1:08 na Kusse, takže vítězství má docela daleko a především Dána se pravděpodobně nezbaví. 

Vedení jen přihlíží? 

Možná se vše uklidní, když v dalších etapách Vinegaard a Roglič Kusse podpoří a pomohou mu dojet si pro celkové pořadí. Ale sami od sebe tak štědří asi nebudou, přece jenom jsou to závodníci a lídři a vyhrát chtějí. Zdá se, že milý a loajální Kuss si o absolutní podporu říct nedokáže, ale možná by to mělo udělat vedení Jumbo-Visma. Protože zatím to pro nizozemský tým nevypadá z hlediska veřejného mínění dobře. 

Všichni závodníci Jumba jsou v práci, takže když jim šéf nařídí, aby se jelo na Kusse, musí poslechnout. Možná se to stane a Jumbo si napraví reputaci, ale zatím to nevypadá dobře.