Rakouský mistr Patrick Konrad byl jednoznačně nejsilnějším uprchlíkem úterní etapy Tour de France a vybojoval pro tým BORA - hansgrohe už druhé vítězství. Konrad ujel ostatním jezdcům v úniku už 36 kilometrů před cílem, sám zdolal vrchol Portet d´Aspet a do cíle dorazil s náskokem 42 sekund před skupinou pronásledovatelů. 

V první etapě po druhém volném dnu letošního ročníku Tour de France trvalo velmi dlouho, než se vytvořil hlavní únik dne. Stalo se tak až v polovině 169 kilometrů dlouhé etapy. Do prvního úniku stabilního úniku se vydali Chris Juul-Jensen (BikeExchange), Fabien Doubey (TotalEnergies) a Jan Bakelants (Intermarché - Wanty Gobert). Za nimi se vytvořila početnější skupina 11 pronásledovatelů, ve které nechyběl Patrick Konrad.

74 kilometry před cílem se Konrad sám vydal stíhat vedoucí skupinu. O tři kilometry později, těsně před vrcholem Col de la Core, druhé vrchařské prémie dne, dojel Bakelantse a Doubeye. Dán Juul-Jensen mezítím odpadl. Konrad se skupinou pokračoval až do posledního dlouhého výjezdu Porte d´Aspet. Zde zaútočil a nechal Doubeye a Bakelantse za sebou. 

Ale pronásledovatelé nebyli daleko. David Gaudu (Groupama - FDJ) nastoupil ve chvíli, kdy početná druhá skupina ztrácela kolem 50 sekund. Francouze se ve stoupání udržel jen italský mistr Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious). Dvojice na vrcholu Portet d´Aspet ztrácela pouze 25 sekund, ale ve zbylých 30 kilometrech etapy neměla na Konrada nárok. Colbrelli měl problémy v mokrém a technickém sjezdu, Gaudu na něj musel čekat a i když na rovině Francouz s Italem spolupracovali, nedávali do pedálů dost síly a Konrad jim ujížděl. 

Gaudu a Colbrelli byli později dostiženi ostatními uprchlíky a bylo rozhodnuto. Patrick Konrad si jel pro své první profesionální vítězství na mezinárodní scéně. Po dvou rakouských titulech má první triumf na nejvyšší úrovni. Skupina dorazila do cíle se ztrátou 42 sekund, ve spurtu do kopce porazil Colbrelli Michaela Matthewse (BikeExchange). 

Colbrelli a Matthews si aspoň pomohli v bodovací soutěži. Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) stále vede s 279 body, druhý Matthews má 242 body a třetí Colbrelli 195 bodů. 

Lídři na celkové pořadí se dnes rozhodli pro poklidný den. Útok daleko před cílem zkusil pouze Miguel Angel López (Movistar). Tadej Pogačar (UAE Emirates) ho, nejspíš z dlouhé chvíle, pokryl. Jiný důvod neměl, López ho nijak neohrožuje. Další zrychlení přišlo až na vrcholu posledního kilometrové stoupání Aspret-Sarrat 7 kilometrů před cílem. Wout van Aert (Jumbo - Visma) se rozhodl natáhnout peloton, ale nikoho z první desítky průběžného pořadí neutrhl. V dojezdu byl nejrychlejší Richard Carapaz (Ineos Grendiers) před Pogačarem a z první desítky celkové klasifikace ztratil jen Guillaume Martin (Cofidis) 4 sekundy. 

Změny se neudály ani v soutěži vrchařů. Favorité se rozhodli ušetřit síly na středu a čtvrtek, kdy se závod o dres s červenými puntíky rozhodne. Nadále vede Wouter Poels (Bahrain Victorious) s malým náskokem před Michaelem Woodsem (ISN), Nairem Quintanou (Arkéa Samsic) a Woutem van Aertem.