"Když jsme se o pauze v konání závodu dozvěděli, hned jsme věděli, že taková přestávka bude pro něj poloviční smrt," konstatoval Jan Novota - závodník, trenér a také šéf jednoho z největších amatérských závodů v Česku Tour de Zeleňák, který se na Šluknovsku jezdí na téměř shodných silnicích jako Tour de Feminin.

Proto se se Simonou Davídkovou, zkušenou mezinárodní cyklistickou rozhodčí a místní rodačkou rozhodli, že začnou konat. "Ihned jsme vyvolali jednání a nabídli pomocnou ruku s organizací dalšího ročníku. Při schůzce ale Jirka Vích bez většího přemýšlení rozhodl, ať si závod vezmeme pod sebe," řekl Novota. A po bleskové reakci se tak závod do kalendáře UCI záhy vrátil. Letos se pojede ve dnech 2.-5. července.


Závod od svého založení v roce 1988 neměl jiného ředitele než Jiřího Vícha. Nové vedení tak cítí obrovský závazek. "Je to samozřejmě ještě o level výše, než je Tour de Zeleňák - závod pro 750 hobby cyklistů. Pan Vích navždy zůstane čestným ředitelem Tour de Feminin. Jeho celoživotní práce se nesmí rozpustit v prach."
 
Osmatřicetiletý šéf Teamu CykloTrener, jehož svěřenkyně pravidelně na Tour de Feminin startují, chce navázat na práci svého předchůdce. "Závod už navždy ponese název Tour de Feminin - Memoriál Šárky Víchové-Peškové. Pokud v budoucnu seženeme titulárního partnera, může se název mírně prodloužit. Know-how pana Vícha momentálně studujeme, ale chceme také do závodu vlít novou krev," prohlašuje Novota, který dění kolem závodu podle svých slov pozoruje už přes 20 let minimálně jako jeho velký příznivec.

Zatím nejvýraznějším prvkem bude už letos zkrácení počtu etap z pěti na čtyři ve čtyřech dnech. Závodní dny čtvrtek až neděle zůstanou. Odpadne tak s největší pravděpodobností sobotní dopolední časovka, po níž se v okolí Rumburka jela ještě jedna odpolední etapa.

"Z vlastní zkušenosti sportovního ředitele vím, jaký shon ta sobota pro všechny byla. Holky vstávaly v 6 ráno, protože v 10 už startovaly. Pak lehký oběd, odpolední etapa, ta končila kolem 19. hodiny. Večeře ve 22 hodin, protože tělo se muselo uklidnit, masáže se často ani nestihly. Servisáci nestačili dělat kola, protože v neděli ráno se už zase jelo," vysvětlil. Navíc i organizátoři byli v ten den v zápřahu až 14 hodin."

Chce tak víc kopírovat současné trendy světové cyklistiky. Začínat by se mělo podvečerním prologem (zřejmě krátkou časovkou), tradiční páteční dopolední etapa se pak pojede až odpoledne - a to kvůli divácké atmosféře, která při brzkých dopoledních startech většinou skomírala. "Oprava páteřní silnice číslo 265 vedoucí skrz Šluknovský výběžek naplánovaná právě na červencový termín závodu nás opravdu velmi omezuje. Tak minimálně letos budou etapy spíše okruhové," upřesňuje Novota.

K dalším novinkám se rodák z Varnsdorfu vyjadřovat zatím příliš nechce, přeci jen se s podnikem teprve seznamuje. "Nejprve si ho chceme prožít a teprve později si začít se závodem více "hrát". Nicméně letos chceme zapracovat především na propagaci a bezpečnosti závodu. Fotoreportáže, velkoplošné obrazovky minimálně na víkendové etapy. To bychom měli zvládnout už letos."

Zároveň chce i živý přenos etap přes internet, to si ostatně s úspěchem vyzkoušel při uplynulých dvou ročnících Zeleňáku, kdy závody pokaždé doprovodili svým komentářem zkušení experti - loni například Lubor Tesař, předloni František Raboň. Jednat o propagaci chce i s Českou televizí, hojně využívané budou pochopitelně i sociální sítě. Navíc každá závodnice by měla mít při etapě svůj vlastní čip, čímž se podstatně zrychlí zpracování výsledků.

Závod sice patří "jen" do 2. kategorie podniků Mezinárodní cyklistické unie UCI, ale pokaždé sem přiláká zvučná jména. V minulosti zde startovaly například světová šampionka Hanka Kupfernagl (rekordmanka závodu s pěti prvenstvími), olympijská vítězka Mariane Vos, mistryně světa v cyklokrosu Sanne Cant, či z Češek světové šampionky Lada Kozlíková či Jarmila Machačová. Nad rámec běžného závodu tento etapák povytáhly i Pavla Havlíková, i už zmíněná Martina Sáblíková.

"Samozřejmě, že chceme další velká jména. Ale ve stejném termínu se jezdí největší ženský závod světa Giro Rosa v Itálii, tam jezdí největší esa. Nicméně ne všechny top závodnice Giro pojedou, tak doufáme, že některé dorazí i k nám. Navíc letos závod může sloužit jako příprava na olympiádu v Tokiu."

Na Češky se ale nesmí zapomenout. "Ty budou zvány prioritně. Jsme český závod a tak by měly startovat naše děvčata v co největším počtu. Kde jinde kromě nás a moravské Gracie se mohou tak snadno poměřit se světovou špičkou? Letos už je přihlášená Dukla Praha, Kooperativa a můj domácí Team CykloTrener," usmívá se Novota.


A co pozvat Martinu Sáblíkovou, která sice už kolo tolik nesedlá, ale která tu dvakrát výběžek pozbláznila? "To nás zatím nenapadlo, minimálně marketingový tah by její pozvání byl dokonalý. Sice už asi nemá olympijské ambice, nicméně poptat její účast je to nejmenší, co můžeme udělat. Určitě rád bych tu ale viděl i Nikolu Noskovou, která by se tu na olympiádu mohla skvěle připravit, ale ta právě asi spíše pojede italské Giro," uvažuje nový ředitel závodu.

Aby podnik dopadl na jedničku, už teď dává dohromady svůj organizační tým. Delegování činností na jiné byla totiž podle Novoty slabina předchozího ředitele. "Jirka jedenáct měsíců připravoval v podstatě celý závod sám, až v poslední fázi si sestavil tým. My to postavíme jinak. Já budu ředitelem organizačního výboru, Simona Davídková ředitelkou samotného závodu. K ruce budeme mít asi šest vedoucích jednotlivých úseků (například trať, ubytování, ceremoniál, sekretariát, a tak dále). Každý z nás si bude řídit své úseky za pomocí nekonečného množství dobrovolníků, bez kterých by závod nemohl existovat."

A ještě jednou zmínil zakladatele a otce jednoho ze dvou ženských etapových závodů v Česku (tím druhým je jarní Gracia Orlová) Jiřího Vícha. To v souvislosti se samotným názvem podniku, který se stal výkladní skříní každoročních akcí v regionu a může se tak pyšnit titulem Rodinné stříbro Ústeckého kraje"Já kdekoliv dnes zaklepu na dveře a řeknu heslo Tour de Feminin, tak se okamžitě ozve "áá, pan Vích je tady"," uzavírá se smíchem Novota.


Jan Novota (38) 
- trenér cyklistiky a triatlonu
- šéf týmu Team CykloTrener
- předseda organizačního výboru závodů Tour de Zeleňák a seriálu MandaOne.cz
- absolvent FTVS, devět let učitelem na varnsdorfské průmyslovce a gymnáziu
- jako závodník letos začíná svou 21. sezonu.
- ženatý, s manželkou Kateřinou mají půlročního syna