loading...

TotalEnergies vstupuje do nové éry, kromě Petra Sagana totiž přicházejí i další noví závodníci a také dva velcí sponzoři, dodavatel kol a doplňků Specialized a výrobce oblečení Sportful. Obě značky jsou silně propojeny s Petrem Saganem a provázejí ho většinu jeho kariéry. Vzhled dresů se oproti loňskému roku hodně změnil, nový je dres i kraťasy. Sagan má svůj trikot doplněný o slovenskou vlajku, protože je úřadujícím mistrem Slovenska. "Díky světlým barvám vyzařuje nový dres dobrou náladu. Líbí se mi. Mít na dresu vlajku Slovenska je pro mě čest," říká Sagan o novém trikotu.

Sagan je opět pozitivní na koronavirus, s bratrem Jurajem jsou v izolaci, ale průběh nemoci mají mírný. Podle Gabriele Uboldiho, který je Saganovou pravou rukou, se na to přišlo na dovolené na lyžích: "Peter byl na Silvestra na lyžařské dovolené s rodinou a nechal všechny předem otestovat. Jen on a bratr Juraj byli pozitivní. Trpí pouze bolestí v krku a ucpaným nosem. O jeho formu se nebojíme. Pokud bude jejich další test negativní, mohou začít trénovat." A plánovat novou sezónu. Se závody měl začít na svém oblíbeném závodě Vuelta a San Juan v Argentině, ale ten byl pro zahraniční jezdce a týmy zrušen. Na vině je samozřejmě koronavirus. Tým TotalEnergies zahájí sezónu 23. ledna na Clássica Comunitat Valenciana. Slovák možná vynechá úvodní belgický víkend a zamíří do Francie. "Peter nyní jezdí za francouzský tým, takže je logické, že absolvuje víc závodů na francouzské půdě," řekl Uboldi deníku Het Nieuwsblad. 

Místo Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne by tedy měl jet menší francouzské jednorázovky Ardéche Classic a Drome Classic. A místo oblíbeného etapáku Tirreno - Adriatico konkurenční Paříž - Nice. Hlavní cíle ovšem zůstávají stále stejné. Těmi jsou monumenty Kolem Flander a Paříž - Roubaix. Oba závody Sagan už vyhrál, ale od triumfu na Ronde to bude už šest let a od vítězství v Roubaix čtyři roky. 

Saganův nový tým získal právo startu na všech závodech WorldTour, ale jako druhodivizní sestava nemá jistotu startu na všech etapových závodech. S klasikami tedy může nakládat zcela volně a na dlážděných monumentech a Milán - Sanremo ho uvidíme téměř s jistotou, ale jakou pojede Grand Tour není stoprocentně jasné. TotalEnergies by měl získat divokou kartu na Tour de France a na další francouzské závody a Saganovo jméno nejspíš týmu zajistí start na dalších významných akcích. Sagan si v posledních dvou letech oblíbil Giro d'Italia, ale je sporné, zda o start na Giru bude TotalEnergies stát a zda se pořadatelé pro TotalEnergies ve velké konkurenci druhodivizních týmů rozhodnou.