Náročná první etapa Kolem Romandie vedoucí krajem, kde sídlí Mezinárodní cyklistická unie (UCI), mezi městy Aigle a Martigny, byla navržena na míru Petrovi Saganovi (BORA - hansgrohe). Několik náročných stoupání závodníky unavilo, ale neroztrhalo peloton. V posledních dvaceti rovinatých kilometrech foukal tak silný protivítr, že nemohli uspět ani útočící závodníci a dojíždělo se pohromadě.

Do dlouhého úniku vyrazila skupina šesti cyklistů: Diego Ulissi (UAE Emirates), Manuele Boaro (Astana - Premier Tech), Filippo Conca (Lotto Soudal), Thymen Arensman (DSM), Robert Power (Qhubeka Assos) a Joel Suter (Švýcarsko). Skupina nedostala moc prostoru, týmy sprinterů a Ineos Grenadiers hlídaly odstup. 28 kilometrů před cílem zbyl na čele sám Arensman a sólově zdolal psolední dvě stoupání. Nejaktivnějším závodníkem na trati ale byl Suter a dostal se do vedení vrchařské soutěže. 

20 kilometrů před cílem byl dostižen i Arensman. Útoky Rémiho Cavagny (Deceuninck - Quick-Step) a Stefana Künga (Groupama - FDJ) byly v silném protivětru odsouzeny k zániku. Ani další únik Cavagny, do kterého se zapojili také jeho týmový kolega Mattia Cattaneo, Sébastien Reichenbach (Groupama - FDJ) a Damien Howson (BikeExchange), neuspěl.        

Peter Sagan si v závěru hlídal Sonnyho Colbrelliho (Bahrain Victorious) a čekal na správný okamžik k zahájení sprintu. Ital byl okolnostmi donucen zahájit sprint příliš brzo, Sagan si ještě chvíli počkal, objel Colbrelliho domestika, udržel za sebou Patricka Bevina (ISN) a v posledních metrech se dostal i před Colbrelliho a slaví druhé letošní vítězství.

Je to jeho druhé vítězství na Kolem Romandie, které však dělí celých jedenáct let. Sagan na Romandii startoval naposledy v roce 2010 a zvítězil v 2. etapě. Také je novým lídrem bodovací soutěže a v zítřejší 2. etapě poveze zelený dres. V celkovém pořadí udržel vedení Rohan Dennis (Ineos Grenadiers) o 9 sekund před týmovými kolegy Geraintem Thomasem a Richiem Portem. Sagan poskočil díky bonifikaci na páté místo a ztrácí jen 12 sekund.