Jak hodnotíte své působení v čele silniční komise ČSC od svého zvolení? Co se povedlo, čeho si nejvíc ceníte, co drhne, jde pomalu, a co se vyloženě nepovedlo?

Sezóna běží a je možné ovlivnit jenom některé věci. Co se ale povedlo, je bezpochyby obohacení kalendáře U23. Tato kategorie je klíčová pro výchovu jezdců pro nejvyšší patra cyklistiky, a proto jsme se zaměřili na rozšíření možností pro naše jezdce se poměřit v mezinárodní konkurenci.  Na našem vrcholném podniku - Závodu Míru U23 Grand Prix Priessnitz Spa jely dva reprezentační výběry. To bylo hodnoceno velice pozitivně jak jezdci, tak fanoušky.  V rámci přípravy na ZM U23 se naše reprezentace ukázala také na závodech v Polsku na závodě NCupu (Orlen Nations Grand Prix: 15. Karel Vacek). Připomínám, že začátkem května se třiadvacítkáři účastnili také pěti etapového závodu Carpathian Couriers Race (8. Matěj Štibinger). Jak Závod Míru U23, tak polský podnik, byly zabezpečeny ve spolupráci s Favoritem Brno, resp. týmem Topforex-Lappiere, což je velmi ocenění hodné.  Pro doplnění: například Roman Kreuziger Cycling Academy, resp. Petr Kubias zajišťoval nedávný super úspěšný výjezd juniorů. To, že jsme navázali užší spolupráci s týmy při zajištění rozšířeného programu a to nejen u U23, je také další krok k rozvoji disciplíny. Takže to jsou konkrétní věci. V rámci silniční komise jsme ale rozjeli celou řadu projektů zaměřených například na oblast testování jezdců, konkretizace rozvoje ženské cyklistiky nebo aktualizace pravidel. Společně se snažíme, abychom postupovali co nejrychleji a nic nedrhlo.  Na odpověď, co se nepovedlo, je příliš brzo. Uvidíme, až proběhne sezóna.

 

Jak se podílel ČSC na Závodu míru U23 Grand Prix Priessnitz spa? Jak závod hodnotíte z pohledu výsledků, organizace a propagace?  

Závod Míru U23 byl tento rok skvěle zorganizován, resp. organizátor každý rok posunuje laťku nahoru, a bezpochyby se jedná o jeden ze dvou nejdůležitějších závodů v kalendáři U23 N´Cup. Bylo skvělé, že naši jeli ve dvou týmech. Výsledky našich jezdců odpovídají jejich aktuálnímu postavení v pelotonu U23 (13. Jakub Otruba). Z mého pohledu je skvělé, že i jezdci mladších ročníků měli možnost poznat na domácí půdě top závodní atmosféru a přes náročnost tohoto podniku se rozhodně neztratili. Co se týče propagace, tak Závod Míru U23 je obchodní značkou, která je skvělou reklamou pro naši silniční cyklistiku a tento podnik vždy přiláká velké množství fanoušků.

Jak se daří naplňovat Vaše předsevzetí, s nimiž jste do této funkce vstupoval?

Tato otázka je asi také předčasná.  Zatím se společně s kolegy a to nejen v komisi silniční cyklistiky snažíme posunout věci docela rychle vpřed. Vše je ale o práci a to chce nějaký čas. Nepřišel jsem do komise poroučet, ale ve spolupráci s kolegy odpracovat změny.  Mým předsevzetím bylo zapojit do spolupráce širší skupinu lidí a to se celkem daří.

Jak podle Vás probíhá Český pohár v silniční cyklistice dospělých? V jakém stádiu jsou přípravy na pohár v příštím roce?

Byl jsem na všech dosavadních akcích a viděl jsem zajímavé závody. V kategorii Elite dominuje Elkov Author, ale to je tým, který sbírá vavříny i na mezinárodním poli, ale v U23 je vidět celá řada zajímavých momentů. Zázemí ČP má vysokou organizační úroveň a to mě moc těší.  Chybí nám diváci na trati a budeme hledat pro příští roky další způsoby jak je přilákat.

Jak se ČSC podílí na přípravách společného Mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice? Proč by měl český fanoušek nelitovat času a prostředků a do Trnavy dorazit?

ČSC se v letech, kdy společné mistrovství pořádá Slovenský svaz, podílí na organizaci v omezené míře, nicméně pro českého fanouška můžu mistrovství v Trnavě jenom doporučit. Jednak to není z Čech, Moravy a Slezska vůbec daleko a jednak se představí silný peloton složený ze špičkových jezdců včetně Sagana, Hirta, Štybara, Vakoče, Bárty, Sísra atd. Při mistrovském závodě se jezdí aktivně a je vždy na co koukat.  Pro mě to je jednoznačně skvělá příležitost vidět závodění zblízka a moc se na to těším.

Jaké zajímavé a důležité plány v rámci své pozice v ČSC máte připraveny, co může fanoušek silniční cyklistiky očekávat v nejbližší době a do konce roku? Na co se můžeme těšit v příštím roce?

Momentálně žiju především operativou. Je potřeba zabezpečit celou řadu věcí: EH, ME, MS, zbývající podniky ČP atd. Koncepčně se ale kromě výše uvedených témat určitě budeme zabývat spoluprací s Komisí mládeže na přípravě jejich poháru v roce 2020.  Na konci listopadu bychom veřejnost rádi seznámili s celou řadou novinek, které budou připraveny pro sezónu 2020. Nevylučuji, že s nějakými novinkami přijdeme ještě před tímto termínem. Nechte se překvapit.

Děkuji za rozhovor a ať se daří!