Groupama-FDJ je nový název týmu, který patří k nejstarším ve WorldTour. Francouzský celek získal nového sponzora, společnost Groupama a společně s loterií FDJ dají dohromady 20 milionů eur ročně, takže předstihnou i konkurenční AG2R La Mondiale. Na kádru se tyto změny zatím neprojevily, lídři zůstali stejní a cíle také, ale v týmu věří, že se výsledky o něco zlepší. 

Thibaut Pinot je hlavním lídrem týmu a letos mu Marc Madiot, generální manažer, vyšel vstříc a umožní mu start na Giro ďItalia, ačkoliv mnohem důležitějším závodem je Tour de France, rozhodně pro francouzský celek. Pinot si Itálii oblíbil, vyhovují mu zde kopce a mnohem menší tlak, než jaký zažívá na domácích závodech. Na Giru je také obvykle menší konkurence a větší naděje na pódiové umístění. Loni mu třetí místo uniklo na poslední chvíli a skončil čtvrtý, to bude chtít napravit. 

Pinotův závodní kalendář už je znám. Začne doma na Tour du Haut-Var, poté pojede Kolem Katalánska, Okolo Alp, Giro ďItalia, francouzský šampionát a Tour de France. O zbytku sezóny se rozhodne později. Předpokládáme však, že bude chtít uspět na Mistrovství světa a Kolem Lombardie.  

Druhým významným lídrem týmu je sprinter Arnaud Démare. Ten chce závodit na začátku sezóny o něco méně, aby byl čerstvý pro Paříž - Roubaix. Královna klasik je totiž jeho hlavním cílem v jarní části sezóny. Na jaře tedy pojede méně závodů, přesto by měl jet svůj oblíbený etapák Paříž - Nice a sezónu zahájí na Kolem Algarve. Dalším vrcholem bude samozřejmě Tour de France, kde se loni dočkal etapového vítězství a minimálně jedno další vítězství chce získat i letos. 

Nejvíce nadaným závodníkem Groupama-FDJ je mladý vrchař David Gaudu. Bývalý vítěz Tour de l'Avenir pojede Kolem Provence, Boucles Drôme - Ardèche, Kolem Katalánska, Kolem Baskicka, Valonský šíp a Critérium du Dauphiné. Na většině těchto závodů by měl mít volnost. 

Marc Madiot také oznámil, že ženský profesionální tým FDJ-Nouvelle-Aquitaine-Futuroscope má zajištěnou budoucnost až do konce roku 2020 a zároveň se dvojnásobně zvýší rozpočet.

Pod novým názvem a v nových dresech se závodníci představí až 4. března, na startu Paříž - Nice. Do té doby budou jezdit ve starých dresech. 

Foto Groupama-FDJ