V královské pyrenejské etapě Tour de France s cílem na Col du Tourmalet excelovali domácí Francouzi. V náročném dojezdu zvítězil Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), který zaútočil z malé skupiny 250 metrů před cílem. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) zvládl vysokohorský dojezd naprosto bez problému a dojel si pro druhé místo se ztrátou 6 sekund. Alaphilippe na Pinotův útok nereagoval a umožnil svému krajanovi vyhrát. 

Ve stejném čase s Alaphilippem dojel Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma), 8 sekund na vítěze ztratili Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) a Egan Bernal (Ineos). Mikel Landa (Movistar) převzal roli lídra týmu Movistar, protože ztratil jen 14 sekund a Nairo Quintana (Movistar) odpadl z čelní skupiny už 10 kilometrů před cílem a do cíle dojel s odstupem 3:24. Přitom Movistar převzal zodpovědnost za tempo už daleko před cílem, jezdci španělského celku byli velmi silní, ale tempo bylo příliš vysoké i na Quintanu. 

Mnohem lépe skončil i mistr světa Alejandro Valverde (Movistar), který na 12. místě ztratil 58 sekund a je z Movistaru nejlepší v celkovém pořadí, drží 9. místo s odstupem 5:27 na Alaphilippa. Landa je celkově 11. a ztrácí 6:14.  

Zmatenou situaci uvnitř týmu Movistar jednoduše shrnul Alejandro Valverde: "Nairo na tom nebyl dobře, ale nic nám neřekl."

Obhájce vítězství v krizi

Ale nejdůležitější zprávou dne je slabší forma obhájce vítězství a největšího favorita Gerainta Thomase (Ineos). Ten se podle svých slov necítil nejlépe od startu etapy a Ineos se proto snažil udržovat nízké tempo. Thomas odpadl z čelní skupiny kilometr před cílem a do cíle nabral ztrátu 36 sekund na Pinota. 

Geraint Thomas drží druhou příčku v celkovém pořadí, ale Alaphilippe nad ním vede o 2:02 a třetí Steven Kruijswijk na Velšana ztrácí pouze 12 sekund. Navíc Thomasovi ujel i Egan Bernal, čímž se komplikuje jeho situace uvnitř týmu Ineos. Rozhodně už není jasnou jedničkou. Podařilo se mu eliminovat ztráty, ale v kopcích není nejlepší a to je oproti loňskému ročníku velký rozdíl. 

Problémy měl i Jakob Fuglsang (Astana). Dánský cyklista se zdál být silný, ale neútočil a v konci výjezdu ztratil 53 sekundy na vítěze. Posunul se tak o pět míst výše na 8. příčku, jenže ztrácí 5:22 a už není favoritem na vítězství, ani pódium. 

Bardet, Yates, Porte a další ztratili

Velké ztráty nabrali někteří velcí favorité. Už na prvním stoupání Col du Soulor odpadl Romain Bardet (AG2R La Mondiale) a dojel daleko za nejlepšími. Na Souloru odpadl i Adam Yates, lídr Mitchelton - Scott. Britský vrchař se vrátil ve sjezdu, ale hned na začátku Tourmaletu opět odpadl a dokončil se ztrátou 6:42. Dan Martin (UAE Emirates) ztratil kontakt se skupinou na začátku Tourmaletu a dojel s odstupem 5:35.       

Mnohem lépe skončil Richie Porte (Trek - Segafredo), ale spokojený rozhodně není, protože na Pinota ztratil 2:05. Enric Mas (Deceuninck - Quick-Step) přišel o bílý dres nejlepšího závodníka do 25 let, protože dojel se ztrátou 2:54 a na Bernala, který se vrátil do vedení, celkově ztrácí 2:38. 

Roman Kreuziger (Dimension Data) odpadl deset kilometrů před cílem a do cíle dorazil na 20. místě se ztrátou 3:48 a v celkovém pořadí se posunul na 17. příčku, +9:55. 

Alaphilippe velkým favoritem Tour 

Už je to oficiální. Julian Alaphilippe je pětihvězdičkovým favoritem Tour de France. Francouzský klasikář se ve velmi náročné etapě držel bez problémů s nejlepšími. Neútočil a mnohdy vypadal v problémech, ale žádnou pravou krizi neměl. V celkovém pořadí vede s dvouminutovým náskokem před Geraintem Thomasem.

Jenže Thomas není silný jako dříve a ani celý Ineos není moc dobrý. Movistar vypadal mnohem dravěji a v závěru Tourmaletu měl nizozemský celek Jumbo - Visma tři jezdce v první skupině, kromě Kruijswijka také domestiky Laurense De Pluse a George Bennetta, zatímco Bernal a Thomas zůstali sami. Také domácí stáj Groupama - FDJ předvedla skvělý výkon, udržovala malý odstup od uprchlíků od začátku etapy a David Gaudu byl v cílovém výjezdu nejsilnějším domestikem a výrazně zredukoval čelní skupinu. 

V první desítce už se vytvořily docela velké rozdíly. Thomas ztrácí 2:02, Kruijswijk 2:14 a čtvrtý Bernal už 3 minuty. Na excelentní páté místo se dostal Emanuel Buchmann. Německý vrchař byl nejaktivnějším jezdcem v posledních kilometrech a na lídra závodu ztrácí 3:12, stejně jako Thibaut Pinot. 

Julian Alaphilippe první velký horský test zvládnul, ale ještě před ním stojí čtyři další vysokohorské etapy. Nepříznivou situaci musí řešit Ineos a do útoku by měli zavelet Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot a další silní závodníci.

Kompletní výsledky na ProCyclingStats.com.

Foto Sirotti