13. ročník Grote prijs Jean-Pierre Monseré (1.1) vykazoval na 200 km pouhých 625 metrů převýšení. Přesto se skoro polovina lidí cíle nedočkala a první skupina, která se utkala o vítězství, čítala pouze kolem 30 lidí.

O takovu selekci se staral charakter trasy, z níž větší část vedla po úzkých venkovských cestách, dlažbu nevyjímaje. A pak především počasí. Chlad, déšť, vlhko, kaluže.

Vyhrál 23letý sprinter Lotto Dstny Jarne van de Paar.

Z českých cyklistů byl v cíli klasifikován pouze Pavel Bittner na 35. místě +1:04 za vítězem.

429922434_18034839754829388_6812329710629025145_n.jpg

Trofej Poreč (1.2) podobně jako Trofej Umag končívá hromadným spurtem.

Z Poreče se najelo na 20km okruh. V každém dvě 700metrová stoupání od 4 do 5,5%. Na konci sedmého okruhu se odbočilo do cíle, který byl na vrcholu zhruba kilometrového výjezdu, který se v poslední stovce metrů narovnával.

Závod měly pod kontrolou především devo týmy, speciálně Visma-LaB, a pak také ze dvou Pro týmů především Bardiani.

Právě z těchto týmů odjela trojice lidí, kterou se podařilo dojet pár stovek metrů před cílem.

Stejně jako v Umagu vyhrál Matthews Brennan z Visma-LaB před Lorenzem Confortim z Bardiani a Rasmusem Pedersenem z devo týmu Decathlonu.  Lukáš Kubiš z Elkov-Kasper dokončil na 4. místě: „Jsem spokojený, i když to pódium mě samozřejmě mrzí, chyběl jen kousek. Děkuju týmu, co pro mě udělal, skoro to vyšlo.“

S úvodem sezóny jsme spokojeni. V Umagu byl Ťoupalík ve skupině, která odjela, a byla chycena až kilometr před cílem. Kubiš pak dospurtoval na 8. místě. V Poreči byl těžší závěr do kopce, s Kubišem tam zůstal nejdéle Zahálka a bylo z toho 4. místo,“ řekl sportovní ředitel týmu Petr Kaltofen. Tým se teď chystá na etapák Istrian Spring Trophy. „Líbilo by se nám, kdyby se povedlo celkově dostat do desátého místa a jedna sprinterská etapa na pódium,“ dodal Kaltofen.

IMG-20240303-WA0002.jpg

O průběhu a hlavně koncovce Trofej Poreč nás z pohledu ATT Investments informoval sportovní ředitel Jarda Friede: „Na sjíždění úniku se podíleli i naši kluci. Jeli jsme na Dominika (Neuman) a Bartosze (Rudyk). Měli se dohodnout podle momentální situace. Bartosz se v závěru pokoušel jet pro Dominika, ale na lepší než 9. místo to nedalo.“ 

Z úvodních dvou chorvatských jednorázových závodů vezou české týmy celkem 36 UCI bodů, z toho Elkov-Kasper 23 a ATT Investments 13. Druhý jmenovaný přidal o stejném víkendu v Řecku za 3. místo v etapě a 4. celkově Mártona Diny dalších 21.

Oba týmy se od čtvrtka do neděle zúčastní dalšího závodu v Chorvatsku Istrian Spring Trophy (2.2). Druhá skupina ATT Investments jede v sobotu International Rhodes GP Powered by Mitsis Hotels (1.2).