Před etapou

Dnes byla na programu nejdelší etapa: 194 km. A se svými 3260 výškovými metry druhá nejlehčí. Všech pět nejpodstatnějších stoupání obdrželo statut vrchařské prémie. Dvě byly třetí a tři druhé kategorie. S výjimkou jedné všechny ostatní byly koncentrovány do poslední třetiny trasy. Na 150. km se nacházel vrchol 2,3 km dlouhého stoupání s 9,2% průměrným sklonem a 5 km před cílem vrchol 11km kopce s 3,2% sklonem. Do cíle se pak už jen sjíždělo, pouze poslední pětistovka se narovnala.

Ve žlutém do etapy nastoupil vítěz včerejší úvodní etapy Ethan Hayter (Ineos). "Je to úžasné. Můj tým mě podpořil, i když jsem před týdnem v Katalánsku úžasný nebyl. Ale myslím, že jsem se zlepšil a dnes pro mě všichni pracovali. Musím jim poděkovat. Omar (Fraile) je odborník na Baskicko a finále mi perfektně rozjel. Musel jsem se postarat jen o posledních 100 metrů," uvedl Hayter na týmových stránkách. "Je to opravdu hezké, zvláště když to bylo mé první letošní vítězství. V Austrálii jsem si zlomil klíční kost a chvíli mi trvalo, než jsem se z toho dostal. Doufám, že mi dnešní vítězství dodá víc sebevědomí, abych mohl úspěšně pokračovat."

Tamtéž se bylo možno dočíst, že Egan Bernal společně s Brandonem Riverou, s nímž také dorazil do cíle v poslední skupince se ztrátou větší než šest minut, odvedl velké množství práce pro tým v průběhu etapy.

Bohužel do dnešní etapy nenastoupil kvůli virovému onemocnění dýchacích cest jeden z kandidátů celkového pořadí, s Mikelem Landou spolulídr a kapitán týmu Bahrainu Pello Bilbao. Před závodem se vyjádřil takto: 

"Itzulia je nejspeciálnějším závodem celé sezóny. Je to můj domácí závod. Vždy jsem se na tento závod pilně připravoval. Organizátoři letos navrhli jinou Itzulii, s jiným charakterem trati než ostatní roky. Předpokládám, že letos budou rozhodovat jen sekundové rozdíly. Takže důležité mohou být i bonusové sekundy z rychlostních prémií. Závod bude otevřený až do poslední etapy. I tak si ale závod zachovává svůj styl: úzké silnice, náročná stoupání a složité a strmé sjezdy typické pro Baskicko.“

Denní únik a vrchař Barrenetxea

Tentokrát se únik podařil bezprostředně po odmávnutí ostrého startu. Ocitlo se v něm šest cyklistů: Ezquerra (Burgos), Jousseaume (TotalEnergies), Romo (Astana), García Pierna (Kern Pharma) a dva, kteří byli v úniku i včera: Juaristi (Eusaltel) a Barrenetxea (Caja Rural), který vezl dres nejlepšího vrchaře. Na úvodní vrchařské prémii na 75. km svůj bodový zisk navýšil o v té chvíli maximální možný počet. Totéž se mu povedlo i na druhé na 125. km, jakož i na třetí o deset km dál. Jediný, kdo mu dělal drobné potíže, byl Juaristi.

Útok Mikela Landy

Podstatné věci se začaly dít na předposlední vrchařské prémii, kterou následně vyhrál Romo. Rozpadla se čelní skupina, z pelotonu nejprve neúspěšně zaútočil Carapaz (EF) a po něm úspěšně Landa (Bahrain). Kupodivu poté se situace v hlavní skupině, z které už odpadl muž ve žlutém, uklidnila a jelo se tempo. Ve sjezdu se vpředu utvořila nová čtveřice, kde byli Romo, Jousseaume, Barrenetxea a Landa. Ten diktoval tempo uprchlíků, Ineos prořídlého, ale stále dost početného pelotonu. Na něj měla čtveřice po sjezdu 45sekundový náskok, který se ale ještě před nájezdem do posledního kopce ztenčil na pouhých 15.

Osamocený Landa byl pak pohlcen, když do cíle zbývalo 18 km. Vystřídal ho Calmejane (Intermarché) v rozdrbaných kraťasech a sedřeném boku, k němuž se přidal Balderstone (Caja Rural), ale peloton vedený jezdci Ineosu a Movistaru jim moc velký odstup už nedopřál. 3 km pod vrcholem se na ně ještě dotáhl De La Cruz (Astana). O kilometr dál se v pelotonu výrazně zrychlilo a uprchlíci byli rychle dostiženi. 

Smůla Martíneze a radost Schellinga

V ten nejnevhodnější moment postihly mechanické potíže Martíneze (Ineos). Do sjezdu šel z první pozice Soler (UAE), za zády víc jak 60 lidí.

Ze sjezdu se letělo a peloton se hodně natáhl a trochu i nadělil. V technickém závěru cílového městečka se nejlépe zorientoval Ide Schelling z Bora-hansgrohe. Po letošních jeho třech 3. místech to dnes konečně vyšlo! A nejenže vyhrál etapu, ale po ní se oblékl do žlutého.

Druhý na čáře Matteo Sobrero dal co proto řidítkům svého bicyklu, jak se zlobil nad promarněnou šancí. Třetí dokončil David Gaudu.

Čas vítěze obdrželo jen 31 závodníků. Dalších 31 si připsalo 11 sekund ztráty. Mezi nimi např. Chaves (EF), Buchmann (Bora), Mollema (Trek), ale především Enric Mas (Movistar), který tu ze jmenovaných asi myslí nejvýš. Pouze třicet vteřin nakonec tratil obhájce prvenství Daniel Martínez.

"Je zvláštní, že schválili toto finále, bylo to opravdu příliš nebezpečné. Poslední kilometr byl už v pohodě, ale předtím si to opravdu koledovalo o problémy," řekl po etapě její vítěz. „Poslední stoupání bylo snadné. Naštěstí jsem byl ve finále dobře umístěný a našel si prostor. Kilometr do cíle to začalo ještě trochu stoupat a já se tak mohl dostat do čela. Sprintovat jsem začal 500 metrů před cílem. Jsem opravdu velmi šťastný ze svého prvního vítězství na závodě kategorie WorldTour!"